Múzeumok világnapja

2022.05.15. 18:05

A régészek bőrébe bújhattak a látogatók a múzeumok világnapján Komáromban (videó)

Megnyílt a Klapka György életét bemutató installációs kiállítás, és számos izgalmas előadást is tartottak a jeles napon.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Komárom

A múzeumok világnapját 1978-óta rendezik  meg minden év május 11-én. Mivel az idén ez a nap szerdára esett, a komáromi Klapka György Múzeum munkatársai úgy döntöttek, hogy a jeles napot követő hétvégére teszik át a programokat, így május 14-én  színes, izgalmas tevékenységekkel vártáka a látogatókat. A délelőtt folyamán Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója tartott előadást a múzeum megalakulásáról, a kezdetekről és a múltról, valamint Kecskés Lászlóról, a múzeum alapítójáról.  

Ezt követően dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella régész és Molnár Dorina műtárgyvédelmi asszisztens ritkán látható bemutatót tarott, melynek során a vendégek megismerhették a régészeti leletek útját a földből való előkerüléstől a vitrinbe való behelyezésig.   Az ebéd utáni időszakban megnyílt az az új installációs kiállítás, mely Klapka György, a hős komáromi várvédő életét mutatja be, ahol levetítették Simon Judit: A komáromi hős című filmjét is.  

Klapka György halálának  130-dik évfordulójára emlékezünk május 17-én, így a kiállítás azt gondolom, méltó emléket állít a legendás komáromi várkapitánynak

– nyilatkozta Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója.  

A délután folyamán a Kecskés László Emlékházban folytatódtak a programok, ahol a gyerekeket és felnőtteket egyaránt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és ingyenes tárlatvezetéssel várták. Számadó Emese elmondta: nagy sikernek örvendett a múzeum római-kori műtárgyaiból készített memóriajáték, a gipszformák színezése, valamint az ókori és mai tárgyak párosító játéka, de sokan szerették a 2015-ben talált bronzból készült törvénytábla töredékekből összeállított latin szókereső játékot is – mondta el az intézményvezető, aki hozzátette, hogy aki sikeresen végezte el a feladatot, jutalom matricát kapott, négy jutalom matrica megszerzését követően pedig oklevelet vehetett át.   A múzeum munkatársai egy olyan homokozót is előkészítettek, melyekben a lurkók műkincseket kutathattak, majd a műtárgyvédelmi asszisztens segítségével az előkerült darabokat összerakhatták, így egy kis időre belebújhattak a régészek bőrébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában