Kiállítás

2022.05.17. 16:22

A méhek és a méz világába léphetünk be, ha ellátogatunk az esztergomi Duna Múzeumba

Kunszentmártonról érkezett mézről, mézkészítősről szóló tárlat nyílt Esztergomban. Az egyik legegészségesebb édesség, édesítőszer kultúr- és agrártörténetét mutatja be a Duna Múzeum.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A Mézes gondolatok című tárlat június 1-ig lesz látható az esztergomi Duna Múzeumban, mely már számos korszakot, művészeti irányt, környezetvédelmi vonalat mutatott már be az évek hosszú során. Ezúttal egy különleges kiállítás kapott helyet a Európai Közép Galériában. 

A tárlat egy vándorkiállítás, mely a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum kollekciója, s amely már számos helyen megfordult, s most megérkezett Esztergomba is. A méz, mint téma pedig – bár közvetlenül nem kapcsolódik a Duna Múzeum vízügyi fő tematikájához – annyiban mégis csak otthonra lelt a Kölcsey utcai intézményben, hogy a világhírű magyar mézre ugyancsak ráfér a marketing, hiszen továbbra is úgy tűnik, hogy még mindig nem ismerik és fogyasztják elegen hazánkban ezt a fajta édesítőt, édességet. 

A kiállításon a méz előállításáért elsősorban felelős méhekről, kaptáraikról, munkájuk részleteiről lehet sok mindent megtudni, illetve a mézkészítés kulisszatitkaiba is beavatják az érdeklődőket. A kiállításon így láthatók a méhészetnél használt eszközök, módszerek. 

Az eredeti felszerelések mellett egy multimédiás monitor révén is bepillantást nyerhetünk a „folyékony arany” készítésébe, a méz talán kevésbé ismert jó tulajdonságainak tárházába. A sok érdekesség között, még egy olyan kaptár is része a gyűjteménynek, melyben a technika segítségével hallatszik a méhek dongása, persze csak felvételről. A zömében agrárkulturális kiállítást néhány olyan festmény is kiegészíti, melyeket a méhek, illetve a méz inspirált. 

A vándorkiállítást útnak indító Kunszentmárton Helytörténeti Múzeum az általa kiadott rövid közleményben így fogalmaz a tárlatról: 

Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt a méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. A kiállítás a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit

Vándorol a kiállítás - A Mézes gondolatok című tematikus kiállítás négy évvel ezelőtt indult magyarországi körútjára, hogy meghódítsa azokat az intézményeket, ahol úgy gondolják, hogy igenis fontos ez a gasztro- és agrárkulturális téma: a méz, a mézkészítés. Ez az élelmiszerfajta, mely már a legrégibb korok óta ismert, azért is különleges, mert nemcsak étkezésre használható, hanem többek között megtalálható a gyógyászatban és a szépségiparban is. Az egykori börtönből átalakított Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban 2018. március 8-tól május 19éig volt látható a tárlat. Ezután 2019- ben Tiszaföldváron, a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban és Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum volt látható a gyűjtemény. 2020-ban Szerencsen, a Zempléni Múzeumban, tavaly pedig Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban nyitották meg a komplex mézédes kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában