Tanácskozás

2022.05.21. 07:00

A komáromi erődben gyűltek össze az építészek

A megyei építész kamara Komáromban rendezte meg építész nappal egybekötött ünnepi közgyűlését. Az eseményen a megújult Csillagerődöt is felfedezték a résztvevők.

Körtvélyfáy Dina

Markos Anikó és dr. Hajnóczi Péter (jobbra) nyitotta meg a kiállításokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

László Tibor Múlik az idő című versével kezdődött a rendezvény, aki nem csupán az építészetben jeleskedik, hanem verseket, novellákat, színdarabokat ír, színészkedik és darabokat rendez, mindemellett pedig a kamara alapító tagja. 

Később Markos Anikó, a megyei kamara elnöke elmondta, ezen a napon több rendezvényt is tartanak, az erőd fogadóterében az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében és a Településképi Arculati Kézikönyvek című kiállítások nyíltak meg. 

– Komáromban még nem jártunk a kiállításunkkal, és nagy öröm, hogy egy ilyen fantasztikus helyen nyílik meg a tárlat – mondta. – Az anyagokon látszik, milyen színvonalas munkák születnek megyénkben. 

Arról beszélt, a taggyűléseiket nagyon fontosnak tartják, minden alkalommal meghívják a megye, a város vezetőit, politikusokat, hiszen a mindennapokban sokszor kerülnek velük munkakapcsolatba, ezek az események pedig segítik az együtt gondolkodásra való képességet. 

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott hangsúlyozta, rengeteg értékes középület született meg a tervezőasztalokon az elmúlt esztendőkben, de sok az olyan magánház, társasház, amire büszkék lehetnek a megyeiek. 

– Büszkék lehetünk a műemlék jellegű épületeinkre is, valamint a hatóságok és az építészek közötti kiváló együttműködésre, erre a kollegialitásra lehet építeni – tette hozzá. – Ez az összhang minden nagyobb megyei beruházásnál érezhető volt. 

A tervek és a felújítási folyamat - A kiállításmegnyitót követően a konferenciateremben folytatódott a rendezvény. Először dr. Molnár Attila polgármester mutatta be a várost, illetve a Csillagerődöt. Felidézte, 2015 környékén indítottak átfogó programot annak érdekében, hogy a térség vezető szereplője lehessen a település. Mindenkinek azt javasolta, aki még nem látta, mindenképpen nézze meg a Monostori hidat, amely Építőipari nívódíjat kapott a közelmúltban. Felhívta a figyelmet az ipari parkra is, amely hazánk egyik jelentős gazdasági központjának számít. A terveket és a felújítási folyamatot a Mányi Építész Stúdió tervezői mutatták be. A résztvevők ezek után megcsodálták a Csillagerődöt, majd az építész nap ünnepi taggyűléssel folytatódott. 

Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke is köszöntötte a résztvevőket. Kitért arra is, az országos kamara idén huszonöt éves, amelynek létrejöttét mindenki támogatta. Hangoztatta, ha teheti, mindig meglátogatja az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében című pályázat eredményhirdetését, és minden alkalommal színvonalas anyag gyűlik össze az eseményeken. Ezeket az épületeket a jelenlegi kiállításon is meg lehet tekinteni. 

– A megyei kamara rendezvényeinek fantasztikus, színvonalas, emlékezetes helyszínei vannak, nincs ez másképp ezúttal sem – mondta. 

Végül a Településképi Arculati Kézikönyvekről szólt, kiemelve, fontos, hogy ezek ne csak az építészekhez jussanak el, hanem az állampolgárokhoz is, a Csillagerőd azonban remek helyszín ahhoz, hogy minél többen megtekinthessék az anyagukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában