Gazdag életpálya

2022.04.26. 11:30

Tata és Tatabánya első ügyvédnője világéletében segíteni akart

Dr. Rigó Kornélia megyénkben elsők között lépett nőként az ügyvédi pályára. Hosszú pályafutása alatt sok érdekes üggyel találkozott. Jelenleg is Tatán dolgozik ügyvédként.

Mórocz Károly

Dr. Rigó Kornélia

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Mások bajainak gerendáiból ácsolt tutajon örvénybe eveztem, s az én nyomorúságom kis gyufaszálaival tüzet rakni igyekeztem.

– ezt a Váci Mihály idézetet választották közös köszöntésükben az ünnepség résztvevői: a Tatai Járásbíróság akkori elnöke, akkori és korábbi bírák és bírósági munkatársak, valamint a meghívott ügyvédek. Kevés olyan hölggyel találkozhatunk, aki több mint fél évszázadon át dolgozik folyamatosan. Dr. Rigó Kornélia hosszú pályafutása alatt szakmájához mindvégig hű volt, jelenleg is ügyvédként dolgozik Tatán.

– Hogyan döntött az ügyvédi pálya mellett egy olyan korban, amikor egyáltalán nem volt jellemző, hogy egy nő ezt a hivatást válassza? 
– Eredetileg bíró szerettem volna lenni, annak is készültem, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon már a helyem is megvolt. Az egyetemen viszont azt javasolták nekem, hogy tanulmányi eredményem és habitusom miatt – mert mindig segíteni szerettem volna másoknak – inkább ügyvéd legyek. A Tatabányai Ügyvédi Kamara hirdetett ekkor ügyvédjelölti felvételt, és végül így kerültem már a diploma előtti gyakorlat fél évében Tatabányára, és lettem itt ügyvédjelölt. 

– Milyen ügyekkel foglalkozott a pályája során? 
– Szerettem a különféle büntetőügyekben védő lenni, sok kirendelést elláttam ügyvédjelölt koromtól kezdve. Hittem az ártatlanság vélelmében, saját tapasztalatból is tudtam, hogy történnek igaztalan, alaptalan feljelentések és vádemelések. A polgári ügyek közül a házassági bontóperekben, gyermek­elhelyezési ügyekben jártam el leggyakrabban. Azzal a reménnyel indultam el ügyvédként a pályán, hogy segíteni tudok a bajbajutott embereknek, a fiatalkorú vádlottaknak, és azoknak a családoknak, ahol gyermekek vannak és mégis a házasságuk felbontására kényszerülnek. Hozzáteszem, csonka családban nőttem fel, és tudtam mit jelent egy válás, sajnos azért is, mert később én is elvált lettem. 

– Tudna említeni egy meghatározó szakmai élményt a pályájáról? 
– Többet is, de ami hirtelen eszembe jut, az egy emberölés kísérletével vádolt asszony védelme. Megalázott helyzetében, egy vita hevében védekezve, felvette az asztalon előtte lévő kést és megszúrta agresszív élettársát. A vele szemben folyó eljárás végül számára kedvező eredménnyel zárult, amiben közrejátszott, hogy sok enyhítő körülményre tudtam hivatkozni az érdekében. 

– Milyen jelenleg a munkája? 
– A mai világban már nehezebb. Minden ügyben számítógépre van szükség, hiszen a beadványokat már nem papíron, hanem elektronikusan kell elküldeni. Ma is szívesen közreműködök szerződéskötéseknél, de már egyre kevesebbet dolgozom, inkább a családra, Robikára, a tízéves unokámra, és a barátokra fordítok több időt. Imádom a verseket, rendszeresen járok a tatai versbarátok közé. Jó érzéssel tölt el, hogy az ügyvéd kollégáim is számítanak rám a kamarában. A választási közgyűlést korelnökként legutóbb én nyitottam meg, és talán a következő közgyűlésen is ott lehetek még ügyvédként. 

– Mit tanácsolna azoknak a lányoknak, nőknek, akik jogi pálya választásán, esetleg önálló vállalkozás indításán gondolkoznak? 
– Elsősorban azt, hogy bízzanak magukban, ne mondjanak le az álmaikról. A pályakezdő társaimnak azt javaslom, hogy bátran vállalják ezt a felelősségteljes és nem könnyű hivatást. Szükség van az igazságszolgáltatásban, de az élet más területein is a női precizitásra, érzékenységre és a szerető megértésre, viszont hagyják az irodában és ne vigyék haza az ügyeket és a gondokat. 

Lelkiismeretes és megbízható - Dr. Rigó Kornélia ügyvéd a Szegedi Tudományegyetemen szerezte meg jogász diplomáját 56 évvel ezelőtt, 1966-ban. – Nagykátáról, az Alföldről kerültem egyedülállóként Tatabányára, majd 1969-ben Tatán lettem ügyvéd – fogalmazott érdeklődésünkre dr. Rigó Kornélia. Az ügyvédi kamara nyilvántartása szerint Tata, valamint Tatabánya területén ő volt az első nyilvántartásba vett ügyvédnő. A bírósági tárgyalókban a vele közösen eljárt bírók és ügyvéd kollégák a munkájában mindig nagyon lelkiismeretes, korrekt és megbízható kollégának tartották. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában