Befejezett ügy?

2022.04.13. 07:00

Már nem nyomoznak a Tulipános Ház ügyében, de nem tudni, mi lesz a kötbérrel

Bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta a Tulipános Házzal kapcsolatos, a mintegy háromszázmillió forintos elmaradt kötbér ügyében indított eljárást a rendőrség.

Bukovics Krisztián

A nyomozást megszüntették, a 300 milliós kötbér sorsa egyelőre ismeretlen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Tulipános Ház teljes körű felújítása évekkel a tervezett határidő után valósult meg, különböző okok miatt többször csúszott a kivitelezés és a szükséges engedélyek kiadása is. A tatabányai közgyűléseken több alkalommal szerepelt napirenden a téma, ahogyan többször elhangzott az is, hogy a csúszások miatt a kivitelezőnek mintegy 300 millió forintos kötbért kellett volna megfizetnie a város felé. Boda Bánk László (Mi Hazánk) önkormányzati képviselő végül tavaly ősszel döntött úgy, hogy ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

Az eljárást végül bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség, azonban a Tulipános Ház ügye így is kampánytéma lett. Az ellenzéki összefogás helyi jelöltje, dr. Konczer Erik mellett nyíltan kampányoló Szücsné Posztovics Ilona saját közösségi oldalán március 31-én jelentette be az eljárás megszűnését, többek között azzal kommentálva többek között a történteket, hogy „a felújítás összes hibáját az én nyakamba próbálták varrni, miközben az elnyert 1,4 milliárd forint uniós támogatást éppen én mentettem meg.” 

A posztban az azóta ismét országgyűlési képviselői mandátumot szerző Bencsik János mellett az eljárást elindító, szintén országgyűlésiképviselő-jelölt Boda Bánk Lászlót is megszólította: „a Mi Hazánk-os Boda Bánk pedig, aki feltűnően gyakran szavaz a Fidesz-frakcióval, elvégezte a piszkos munkát, az ő aláírásával született meg a feljelentés tavaly ősszel. Az igazság azonban kiderült, hiába vádaskodtak, innentől kezdve az egyetlen ember, akinek tisztáznia kell magát, az éppen Schmidt Csaba. A lehetősége meg lesz rá, ezt garantálom.” – zárta írását Szücsné Posztovics Ilona.

Választási téma lett a Tulipános Ház - Bár helyi történet, ettől függetlenül a Tulipános Ház ügye az országgyűlési kampány finisében kiemelt témává vált a közösségi médiában. Ezt csak megerősíti az, hogy Szücsné Posztovics Ilona posztja alatt az ellenzék olyan prominens személyiségei, mint Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester, vagy éppen Dobrev Klára (DK) posztolt. Igaz, a Tulipános Házat, az elmaradt háromszáz millió forintos kötbért egyikük sem említette hozzászólásában, helyette az ellenzéki jelölt támogatására buzdítottak, mint kiderült, sikertelenül. Az írásból az nem derült ki, hogy miért magára nézve érezte vádlónak az eljárást Szücsné Posztovics Ilona, hiszen végig ismeretlen tettes ellen nyomozott a rendőrség. Szintén nehezen érthető Schmidt Csaba számonkérése, hiszen éppen a lezárt nyomozásról, egészen pontosan annak bűncselekmény – így elkövető – hiányában történő megszüntetéséről szólt a polgármesteri tájékoztató.

A kijelentés minden bizonnyal arra vonatkozott, hogy a vizsgálati anyagban szerepel: 2019 tavaszán, még az előző önkormányzati ciklus idején lett volna lehetőség a kötbért érvényesíteni, ugyanakkor az eljárás megszüntetése azt jelzi, hogy ez esetben sem történt mulasztás az önkormányzat részéről.

Schmidt Csaba mindenesetre közölte: áll minden vizsgálat elé, az önkormányzat célja egyértelműen az volt, hogy minél hamarabb befejeződjön a felújítás. Mint mondta, veszélybe került volna az elnyert másfél milliárd forint pályázati támogatás, ha az új közbeszerzést nem sikerül időben lebonyolítani. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szerződés határidejének módosításával Tatabánya nem mondott le a későbbiekben a késedelmi kötbérről, ezért „továbbra is tartom azt az álláspontomat, hogy a 2020-ban a késedelmes teljesítés miatt a városnak lett volna lehetősége a 300 millió forintos kötbér követelésére.”

Az ügyet rendőrségre adó Boda Bánk László (Mi Hazánk) annyit elmondott, hogy jogászokkal keresik a lehetőségét annak, van-e mód további eljárás elindítására, mivel a háromszáz millió forintnyi elmaradt késedelmi kötbér olyan jelentős összeg, amelyről csak úgy nem mondhat le Tatabánya. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában