Tanösvény

2022.04.28. 19:24

A polgármester a gyerekekkel együtt ültetett fát az újonnan átadott komáromi tanösvénynél

Faültetést szervezett a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) a Monostori erőd melletti tanösvénynél, amelyet ekkor adtak át. Emellett a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) is izgalmas programmal készültek a Föld napja alkalmából.

Körtvélyfáy Dina

Az új tanösvényen tizenhárom család és két óvoda ültetett fákat, mindezek mellett az erőd további huszonegy fát helyezett ki

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az Ültess fát gyermekedért, Komáromért! programhoz idén 13 család és két ovi – a Napsugár és a Csillag Óvoda – csatlakozott. A KEBEL (Komáromi Erődök Baráti Egyesülete) kezdeményezése mellett az erőd 21 fát ültetett a tanösvény mentén. Ekkor adták át ugyanis a Monostori erődöt körülvevő Gyurkó János-tanösvényt is, amely az itteni állat- és növényvilágot mutatja be. Névadója Gyurkó János, korábbi környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter. 

Vándorkiállítás nyílt az összegyűjtött érdekes hulladékokból
Vándorkiállítás nyílt az összegyűjtött érdekes hulladékokból
Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

Pólya Mária, az egyesület elnöke elmondta, a társaság több mint tíz éve szervez faültetést városukban. Az erőd oldalában korábban kilencven fát ültettek el, amelyeket azóta is gondoznak, ápolnak. A Duna-bástyánál, a sétány mellett található fákat is komáromiak ültették el az elmúlt években. Pólya Mária hozzátette, kimagaslóan nagy érdeklődés kísérte az idei akciót is. A résztvevők az általuk elültetett fákra egy-egy névre szóló táblát is elhelyezhettek.  Dr. Molnár Attila polgármester az óvodásokkal együtt ültetett fát. A városvezető kiemelte, a program a természetvédelmet ötvözte a közösséghez tartozás élményével.  Juhász Márton főkertész elmondta, az erődfal közelsége, illetve a tanösvény jelleg miatt is sekélyen gyökerező és sorfákra esett a választás. Többek között törökmogyorót, oszlopos kőrisfát, nyírfákat telepítettek. Elsődleges szempont volt, hogy gyorsan növő fajták legyenek. 

A gyerekek kipróbálták, milyen messzire tudják eldobni a zsákot
A gyerekek kipróbálták, milyen messzire tudják eldobni a zsákot
Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

A programhoz a KÖSZ is csatlakozott játékos programokkal és a szelektív hulladékgyűjtésről szóló előadással. Az egyesület vezetője Fehérvári Dávid elmondta, az általuk gyűjtött érdekes hulladékokból vándorkiállítást is szerveztek. A hulladékokat plexitárolókban helyezték el, amelyeket MKI Plexi cég ingyen készített el nekik, annyira megtetszett a vállalatnak az ötlet. Céljuk, hogy intézményekbe, céges csapatépítésre is elvigyék a kiállítás darabjait, amelyből már egy miniháztartást össze lehetne hozni, hiszen játékokat, fürdőszoba-, iroda- és szabadidőkellékeket is gyűjtöttek. 
Kvízekkel is készültek minden korosztály számára, valamint életnagyságú társassal, és öt feladatból álló sorversennyel. Ennek keretében lehetett többek között PET-palackkal célba lőni, kipróbálhatták a PET-pongot és a kupakokkal megtöltött zsákhajítást is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában