Ültetés

2022.04.12. 22:53

29 csemete: saját fát kaptak a település legifjabb lakói Csolnokon

Gyönyörű panorámával rendelkező területen ültettek el Csolnokon huszonkilenc facsemetét a tavalyi születésű gyerekeknek.

W. P.

Fotó: Kovács Bence

A hagyományt folytatva, a közelmúltban az előző esztendőben született gyermekek tiszteletére huszonkilenc facsemetét ültettek el a településen. Mint arról korábban beszámoltunk, a községi önkormányzat sikeresen pályázott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Programban, melynek keretében összesen harminc facsemetét nyertek el. Tavaly tavasszal a megfelelő helyszín kiválasztása után kitakarították a Nepomuki Szent János-templom mögötti területet, majd a gyermekekkel és szüleikkel közösen földbe helyezték a csemetéket. 

Volt egy régi szokás, miszerint amikor újszülött érkezett, akkor a szülők, nagyszülők fákat ültettek a tiszteletükre. Ezzel a szimbolikus cselekedettel kívánták kifejezni a gyermek családhoz való tartozását. Mi pedig szeretnénk továbbvinni ezt a hagyományt és ezzel is erősíteni a családnak Csolnokhoz való kötődését.

– árulta el Kolonics Péterné, a község polgármestere. Idén a Leányvári utca végén, egy gyönyörű panorámával rendelkező, önkormányzati tulajdonú telket jelöltek ki az ültetések helyszíneként, melyet kellően ki is takarítottak. A község vezetése ezúttal nem pályázott, hanem saját forrásból vásárolt huszonkilenc hársfát. 

– A szülőktől 5000 forintos hozzájárulást kértünk, melyekből a fák tartóoszlopait, illetve a gyermekek névtábláit vettük meg – mondta Kolonics Péterné. A polgármester a jövővel kapcsolatban annyit elárult: már több ötletük is van arra, hogy a következő esztendőben hova ültessenek majd fákat az idei esztendőben születő gyermekek tiszteletére. 

Gondozás - Az elmúlt években sok településen hasonló módon az újszülöttek érkezése után ültettek fákat, azonban a terep előkészítése és a csemeték földbe helyezése után sem szabad magukra hagyni őket. Kolonics Péterné elmondta, az önkormányzat gondoskodik a fák öntözéséről, a terület gondozásáról és a fűnyírásról. Bízik benne, hogy a családok is lehetőségeikhez mérten gondozni fogják azokat a fákat, melyeket gyermekeik tiszteletére ültettek el a községben. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában