Hangszert avattak

2022.03.06. 18:15

Újra szépen szól a harmónium a lábatlani református templomban

Istentisztelet keretében Tabajdi Ádám orgonaművész és Beeri Benjámin énekművész hangversenyével avatták fel a református templom felújított harmóniumát.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Március 6-án, a vasárnapi Istentiszteleten Darányiné Csonka Valéria lelkipásztor hosszasan beszélt a böjti időszak jelentőségéről. Elmondta, hogy a böjtölés lényege elsősorban nem a lemondás, hanem az, hogy felszabaduljunk a megkötöttségeink alól. A cél pedig az, hogy a lelkünk oda tudjon fordulni Istenhez és éppen az akadályozó tényezőnek kell a böjtölés tárgyává válnia. Ezt követően a református lelkész megkeresztelte a gyülekezet két fiatal testvérét, Balla Tamást és Németh Ákos Lászlót.

Az Istentisztelet után Weiszné Veszprémi Krisztina kulturális szervező vezette fel a műsort: elhangzott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott orgonafelújítási pályázat keretében teljesen megújult a templom hangszere. Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára először is köszönetet mondott Erős Gábornak, Esztergom alpolgármesterének, a városban elért sikerekért. Azt kívánta neki, hogy megválasztása esetén, immár a térség országgyűlési képviselőjeként terjessze ki ezeket az eredményeket a térség többi településére is.

A politikus felidézte, hogy Lábatlanon az elmúlt években szabadtéri színpad épült, pótolták a templom hiányzó harmadik harangját, majd harangjáték került az ajtó fölé. Emellett azt mondta, hogy a kultúra területén is csodák történnek, hiszen több mint 3 milliárd forint értékben kerültek új hangszerek a zeneiskolákba, majd instrumentumokat kaptak a templomok környékén gitározó fiatalok. Ezt követte a sikeres orgonafelújítási program, melynek keretében több mint 200 településen porolták le és hangolták be a hangszereket.

Az avatókoncerten a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében fellépett Tabajdi Ádám orgonaművész és Beeri Benjámin énekművész, akik Liszt Ferenc, Charles Gounod, Franz Schubert és Luigi Luzzi műveket adtak elő. A hangverseny végén Darányiné Csonka Valéria ajándékkal kedveskedett a fellépőknek, Fekete Péternek, Erős Gábornak és Teller Péter polgármesternek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában