Elismerték hősiességét

2022.03.11. 07:01

Kitüntette a belügyminiszter az életmentő tatabányai családapát

Alapi Zoltán a Belügyminisztérium március 15-i ünnepségén vehetett át Életmentő emlékérmet.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen nem csupán Debreczeni István rendőr ezredes, valamint Kertész József vehetett át elismerést. dr. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésére, életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül Életmentő emlékérmet adományoztak, egyben jutalomban részesítették a tatabányai Alapi Zoltánt is, aki egy hirtelen mélyülő bányatóba beúszva kimentett egy eszméletlen embert, megmentve ezzel annak életét. 

df
Forrás: Alapi Zoltán/ Facebook

A március 10-i eseményen  hagyományosan az államigazgatási szerveknél, illetve a rendvédelemben kiemelkedő szakmai munkát végzők kapnak elismeréseket, teljes névsoruk a kormany.hu-n olvasható.

Mint arról korábban beszámoltunk, Alapi Zoltán 2021. augusztus 19-én jókor volt jó helyen, hiszen megmentette egy ember életét Tatabányán,  a Síkvölgyi-tónál.

Az eset kutyasétáltatás közben történt. A tatabányai családapa egy bójának látszó kiemelkedést vett észre a tó vizében, miközben családjának éppen azt mesélte, milyen veszélyes ez az egykori bányató, ahol azért is tilos a fürdés, mert a víz hirtelen mélyül, többen már bele is fulladtak.

Jobban megnézték, és kiderült, a vízben egy ember látszott, aki hanyatt feküdt a vízen mozdulatlanul. Zoltán nem hezitált, bement a vízbe és a partra húzta a már eszméletlen férfit.

Hívtam a mentőket, gyorsan megérkeztek a helyi vendéglőhöz. Nagy súlya miatt – 130-140 kiló lehet – nem tudták elvinni a mentőautóig, hívni kellett segítségül a tűzoltókat is. Együtt már sikerrel jártak, elszállították az eszméletét közben visszanyerő férfit. Örülünk, hogy ez lett a vége, és csak annyit teszek hozzá, amit az elején is mondtam: tilos a Síkvölgyi-tóban fürdeni, veszélyes, akár bele is lehet fulladni.– hangsúlyozta az eset után az életmentő Alapi Zoltán, aki a megyei mentálhigiénés és rehabilitációs intézménynél dolgozik szociális segítőként, másodállásban pedig a Derik Hungária Kft.-nél vagyonőr. A Síkvölgyi-tóból általa kihúzott 45 év körüli férfit, stabil állapotban szállították kórházba.

Zoltán az életmentése után a Derik Hungária Kft. tatai székházában a cég vezetői – Rigó Erik, Rigó Ágnes és Rigó Péter - is köszöntötték, valamint pénzjutalmat vehetett át.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában