B. Stenge Csaba

2022.03.16. 11:34

Kik verték agyon a tatabányai bányászt? 65 év után kiderülhet az igazság

Az 1957-es felsőgallai gyilkosságról dr. B. Stenge Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város levéltárának igazgatója, történész már hosszabb ideje írja leleplező könyvet, most pedig videón mesélt el részleteket abból, hogy mi és hogyan történt, amikor nyolc pufajkás és két rendőr halálra verte Gerstmár Jánost, a VI-os telepi forradalmi vezetőt.

Sugár G.

B. Stenge Csaba a brutális gyilkosság egykori helyszínén

Forrás: Youtube

Mint korábban megírtuk, március 1-jén este kihallgatásra vitték be az őrsre Gerstmár Jánost, ahol nyolc pufajkás és két rendőr halálra verte a harmincöt éves férfit. A gyilkosságot próbálták eltitkolni a helyiek előtt, hírzárlatot rendeltek el, és később regisztrálatlan sírban, Komáromban temették el az áldozatot. Viszont mivel a rendőrségen történt a haláleset, gazságügyi orvosszakértő bevonására volt szükség. A szakember, aki maga is rendőrtiszt volt, nem volt hajlandó fiktív halál­okot aláírni, ezért nem sikerült teljesen eltussolni az emberölést. Belső vizsgálat indult.

A pufajkások következmények nélkül megúszták, sőt, mint ahogy az általános volt a karhatalom tagjainál, kitüntették és civil munkahelyükön előléptették őket. A két rendőr ellen indítottak eljárást; végül fejenként hat hónap börtönbüntetést kaptak három év próbaidőre felfüggesztve. Rendfokozatukat és beosztásukat is megtarthatták. Határtalan cinizmus jellemezte az akkori hatalmi gépezetet: 

a hivatalos iratok szerint például az özvegyet „megnyugtatta, hogy a BM átvállalta a temetés költségeit”. 

A rendőrség számára ez krízisidőszak volt. A forradalom leverését követően nagyarányú tisztogatás folyt a szervezeten belül, és az újonnan kinevezett rendőri vezetőknél a párthűség volt a mérvadó. A megtorlás szimbólumai és kulcsfigurái, a pufajkások, a karhatalom tagjai feladatukat önként vállalták. 

– Nagy részük keményvonalas kommunista volt. Az sem volt ritka azonban, hogy valaki a szélsőjobboldali nyilasoktól igazolt át a kommunistákhoz, és lett aztán később pufajkás. A Gerstmár Jánost agyonverő karhatalmisták között is volt olyan, aki 1944-ben fegyveres nyilas pártszolgálatos volt – nyilatkozta korábbi cikkünkben a szerző.

B. Stenge Csaba most megjegyezte: a friss videóban 13 elkövetőt említ meg, de egy tizennegyedik ellen is vannak bizonyítékai. Mint felidézte, az 1956-os forradalom egyik utolsó szervezett, fegyveres ellenállása volt 1956 decemberében a VI-os telepen, amelynek egyik szervezője volt Gerstmár János. Az elmúlt öt évben a vájár halálának körülményeit igyekezett feltárni a levéltári igazgató. 2020 nyarán még beszélt az utolsó elkövetővel, aki azóta már elhunyt. Ő azt mondta, hogy rendes ember, tipikus bányász volt Gerstmár János, de saját szerepét az ügyben tagadta a férfi. A kutató úgy érezte, a férfit egyébként bántotta a lelkiismeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában