Fásítási program

2022.03.02. 23:19

Facsemetét ültettek: Tatabánya is csatlakozott az országos mintaprojekthez

Tatabánya elsők között csatlakozott az országos faültetési akcióhoz, amelyet a MOL Új Európa Alapítvány hirdetett meg a 10 ezer fő lélekszám feletti önkormányzatok számára. A projekt keretében idén az országban hétezer fát ültet majd az alapítvány.

Sugár Gabi

A városfásítási programban az országban hétezer fát szeretnének elültetni

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A mintaprojekt a Gál lakótelepen húsz facsemete ültetésével indult: platán és nyírfákat helyeztek el a parkokban. A pályázatot ugyanis még nem írták ki hivatalosan, de a kiírás munkaanyagát a megyei jogú városoknak előzetesen elküldték véleményezésre, illetve felkérték a megyei jogú városok önkormányzatait mintaültetésre. Az egységcsomagok húsz sorfát tartalmaznak – derült ki az eseményen. 

A MOL Új Európa Alapítvány célul tűzi ki a környezetvédelem elősegítését, különösen klíma- és zöldterület-védelmi tevékenységek esetén. A fenntartható jövő érdekében kívánja támogatni azokat a településeket, amelyek lélekszáma 10 ezer fő feletti, ezzel lehetővé téve zöldövezeteik minőségének javítását és bővülését a lakosság érdekében, valamint az éghajlatváltozás viszontagságaiból eredő hatások mérséklését. 

Boglári Zoltán, erdőgazdálkodási osztályvezető, az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjának titkára elmondta, a 10 ezer fő alatti településeken a korábbi akció keretében tizenkilenc fafajtából 24 ezerre lehetett pályázni. Több tucat helyszínen koordinálták az akciót. A városfásítási program ennek a folytatása. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester elmondta, fapótlási kötelezettség miatt évente több száz fát ültet az önkormányzat. Beruházások, közműbekötések kapcsán kivágott fák esetében a kivitelező számára határozatban írják elő a pótlást. Decemberben lépett életbe a fásszárú növények védelméről szóló rendelet, és döntöttek városi fakataszter létrehozásáról, várhatóan 2-3 év, amíg elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában