Hagyományt ápoltak

2022.03.06. 18:51

Bőgőtemetést tartottak a kesztölci művelődési házban

Kemma.hu

Fotó: Juhász Sándor

Egy év kihagyás után a Kesztölci Szlovák Önkormányzat, illetve a Kesztölci Pávakör szervezésében újra megtarthatták a bőgőtemetést a művelődési házban. A helyszínen Nebehaj Erika, a nemzetiségi önkormányzat képviselője köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte a térségben egyedülállónak számító népszokás eredetét. 

Elhangzott, hogy az 1940-es évekig a farsangi időszak vasárnaptól húshagyókeddig tartó táncmulatsággal zárult. A szokás szerint a férfiak húshagyókedden maskarába öltözve harmonikával és kereplővel nagy zajt csapva járják végig a falut, becsöngetnek a portákra, az ott lakóktól pedig begyűjtik az esti vacsorának valót. 

Kochnyák Sándor önkormányzati képviselő el is mesélte a rendezvényen, hogy egyszer az egyik korábbi polgármester füstölőjéből elcsenték a sonkát. Az idei rendezvényre lelkesen készültek a pávakör tagjai, a mulatság alatt a Szász Duó gondoskodott a jó hangulatról. Az esti órákban elérkezett a nap legfontosabb pillanata, hiszen a búcsúztató keretében „eltemették” a bőgőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában