Felújítás

2022.02.19. 13:17

Videón a tatai Kapucinus Templom új huszártornyának helyére emelése

Még tavaly szeptemberben emelték le a Kapucinus Templom régi tornyát, amely menthetetlen volt. Február 19-én emelték helyére az épület új tornyát.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Bencsik János - A Tatai medencéért

A város közösségi oldalán, videóban mutatta meg, miként emelik a helyére a február 19-én a a Kapucinus Templom huszártornyát, amely így már teljesen megújulva díszíti az épület tetejét. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Kapucinus Delegáció, a tatai Kapucinus Templom tulajdonosa, tavaly januárban kezdte meg a templom és rendház tetőszerkezetének felújítását, s 2021 szeptemberében emelték ki a helyéről a huszártornyot.

Mint írják, a kilenc tetősík csatlakozási vonalaiban az elöregedett, vegyes állapotú vápák számtalan résen engedték át a vizet, és megindult a faanyag biológiai károsodása. A fő tartóelemeket, a rideg, törött vagy lyukas bádogozásokat és a megcsúszott, vízzáró tulajdonságait veszített zsindelyezést is cserélni kellett. A döntő momentum mégis az volt, hogy a torony két ellentétes sarkán lévő oszlop csaknem teljes keresztmetszetében farontó gombák és rovarok áldozata lett. A kritikus állapot miatt a csere nem volt biztonsággal kivitelezhető.

Az új huszártorony a legjobb minőségű, két oldalán hasított zsindelyfedést kapta. Hozzáteszik, hogy a toronyban lévő harangszerkezetet már a tavaly őszi leemelés előtt harangszakértők kiszerelték, az 1966-ban öntött harangot felújított szerelvényekkel, új húzószerkezettel és vezérléssel fogják visszaépíteni az új toronyba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában