Ukrán válság

2022.02.25. 14:09

Ukrán válság: Tata segítene a vendégmunkások családjainak

Megkérdeztünk két önkormányzatot, hogy a kialakult ukrán válság kapcsán milyen segítséget terveznek nyújtani a helyben dolgozó ukrán vendégmunkásoknak.

Kemma.hu

Iskola alagsorát óvóhelyként használó emberek Kijevben február 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

A február 24-én kitört orosz-ukrán fegyveres konfliktus apropóján kérdeztük megyénk néhány nagyobb városát, terveznek-e segíteni a térségünkben dolgozó ukrán és kárpátaljai vendégmunkásoknak.

Tata jegyzőjétől, dr. Horváth Józseftől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincsenek adatok arról, hány ukrán vendégmunkás van Tatán, így szervezett segítségnyújtásról sem volt szó az önkormányzatnál. Emellett azonban felvették a kapcsolatot egy, ukrán vendégmunkásokat is alkalmazó, Tatán működő nagyobb céggel.

– Ennek a nagy foglalkoztató cégnek jeleztük: ha az ukrán munkavállalók családjai a Ukrajnából, a konfliktus elől Tatára jönnének, úgy az önkormányzat megszervezi, hogy munkát kapjanak az önkormányzat érdekeltségi körébe tartozó cégeknél – emelte ki a jegyző.

Tatabányán sem tudni, hogy pontosan hány ukrán vendégmunkás él és vállal munkát a városban. Egyelőre nincs még tervben szervezett segítségnyújtás a városban élő és/vagy dolgozó vendégmunkásoknak, esetleg azok családjainak, tudtuk meg a városházától.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester legfrissebb Facebook-posztja tanúsága szerint a város tájékoztatást kért dr. Kancz Csaba kormánymegbízottól az ukrán állampolgárságú, tatabányai cégeknél foglalkoztatottak, illetve a városban élő hozzátartozóik számáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában