Támogatás

2022.02.14. 20:00

Példás az alsógallaiak szorgalma: újabb támogatás jut a tájház felújítására

Újabb tízmillió forint támogatást kap Tatabányán, a felújítás alatt álló alsógallai német nemzetiségi tájház kiállítótere és udvara – jelentette be a helyszíni bejárás alkalmával Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az elmúlt két évben hatalmas változás történt a József Attila Művelődési Ház melletti ingatlanon, a Táncsics utca 61. szám alatt. Az Alsógallai Baráti Egyesület, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, és az Alsógalla Hagyományaiért Közhasznú Alapítvány összefogásával megtisztították az ingatlant, s elkezdték a melléképület felújítását. A hagyományőrző szervezetek a tájház gazdag anyagát szeretnék átköltöztetni majd.

A kiállítótér létrehozását támogatta Magyarország Kormánya is – számolt be a terület bejárását követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Kiemelte: az idetelepült német nemzetiségűek évszázadokon keresztül fontos részei voltak a helyi közösségeknek. Tiszteletre méltó az a szorgalom, amellyel ezt a területet gazdagították. Az elmúlt 10-11 évben a kormány azon dolgozik, hogy a nemzetiségeket megőrizze, megerősítse és helyben maradásukat szolgálja. Soltész Miklós kiemelte: Felső- és Alsógallán kiemelendő az iskola működtetése és a közösségi ház felújítása.

− Az elmúlt évek során a felsőgallai általános iskolát csaknem 80 millió forinttal támogattuk, és különböző tervek készülnek a folytatáshoz. Számíthatnak a Kormányra az alsógallai közösségi ház kialakításában is. Bencsik János országgyűlési képviselő közreműködésével eddig 11 millió forinttal segítettük az épület felújítását. S most, hogy megismertük a további terveket, még csaknem tízmillióra számíthatnak.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő hozzátette: fontos lépés volt, hogy az önkormányzat lehetővé tette az épület birtokba vételét. Bíznak abban, hogy az önkormányzat 25 éves vagyonkezelésbe adja a telket és az épületet, s később, ha a szomszédos telekrészt is sikerült megvásárolni, akkor egybenyitva a József Attila Művelődési Ház kertjével, udvarával elindulhat egy szabadtéri közösségi tér kialakítása. Hangsúlyozta: az itt élők szorgalommal példát mutatnak más közösségeknek is.

További részleteket a 24 Óra február 15-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában