Felavatták

2022.02.17. 18:53

Már emléktábla is tanúskodik Esztergom és Csíkszereda kitűnő kapcsolatáról

A Duna-menti városban a közelmúltban avatták fel Tamás József építész-tervező emléktábláját és a mellette elhelyezett dombormű portréját.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Esztergom és Csíkszereda kapcsolata Tamás József építész-tervező személye okán vált az elmúlt években szorosabbá. A neves erdélyi személyiség, aki a madéfalvi veszedelem emlékművét tervezte, élete egy részét a királyvárosban töltötte, a tábla és a szobormű is egykori lakóháza falára került.

2018-ban, a neves erdélyi alkotó esztergomi sírhelyének felújítását követő avatóünnepségen találkozott a két település vezetése a Belvárosi Temetőben, a sírhelynél, illetve már akkor is tevékenyen részt vett a szervezésben az Esztergom Barátainak Egyesülete és a Turul 1764 Egyesület. A négy évvel ezelőtti eseményen az érintett két város, Esztergom és Csíkszereda polgármestere az erdélyi történelem jelentőségét hangsúlyozta, központba állítva a madéfalvi veszedelemről való emlékezés fontosságát.

A történet most, február 11-én folytatódott, amikor Tamás József esztergomi lakóházánál hajtottak fejet Esztergom és Csíkszereda, illetve a fent említett két egyesület vezetői. Az ünnepségen Hernádi Ádám esztergomi polgármester és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere egyöntetűen a közös értékek megőrzésére és a múlt felidézésére hívták fel beszédeikben a figyelmet. Az alkotás avatása kapcsán ezen a rendezvényen, mint szervező, is részt vett az Esztergom Barátainak Egyesülete és a Turul 1764 Egyesület. 

Az avatóünnepség részeként a katolikus egyház rendje szerint áldást adott a műalkotásra Radics Dávid OFM templomigazgató. Az Arany János utcában felállított kompozíció, Tamás József bronz dombormű portréja alatt közvetlenül egy márványtáblát is elhelyeztek, melyre a következő felirat került:

Itt élt családjával Tamás József építész. Csíkszereda, 1868. február 11. – Esztergom, 1931. július 17. (Siculicidium), aki a Madéfalvi Sicvlicidivm 1764. január 7. emlékművet tervezte és munkáját adományként 1892-ben felajánlotta a nevezetes székely történelmi emlékmű megvalósítására. Emléke legyen áldott!

Székelygyilkosság - A madéfalvi veszedelem (melynek latin neve, a siculicidium székelygyilkosságot jelent) 1764-ben történet, melynek során székelyek ellen követtek el tömeggyilkosságot. A vérengzésre azután került sor, hogy a Mária Terézia által elrendelt határezred alakítása után a székelyek megtagadták a részvételt, mivel meg akarta tartani a több évszázados katonai hagyományaikat. Az uralkodó leváltotta a korábbi katonai vezetőt, helyébe bár Siskovics József altábornagyot nevezte ki, aki császári katonáival 1764. január 7-én, a székely vezetők találkozóhelyén, Madéfalván megtámadta a közösséget. A vérengzésben 200 embert gyilkoltak le, köztük nőket és gyereket is. A siculicidium emlékművet Tamás József tervező munkája alapján készítette Szász István kivitelező és Köllő Miklós szobrász. A művet 1905. október 8-án avatták fel Madéfalva határában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában