Segítenek, ahol tudnak

2022.02.02. 19:53

Köztünk járnak: a polgárőrök is vigyáznak a mindennapok biztonságára

Tavaly a rendezvények biztosítása, az iskolások zebrán való átkísérése, illetve a járványügyi feladatok mellett például a fatolvajok elleni küzdelemben is lehetett számítani a polgárőrökre. Kun Csabával, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnökével beszélgettünk a tavalyi esztendő eredményeiről.

Walczer Patrik

Kun Csaba: ismét megrendeznénk az ifjúpolgárőr-tábort is

Forrás: KEMPSZ

– Mit kell tudni a megyei szervezetről a számok nyelvén? 
– 6 régióban 38 egyesület tartozik hozzánk, összesen mintegy 1000 taggal. 2021-ben az egyes tagszervezetek összesen 107 ezer 966 óra szolgálatot teljesítettek, az egy főre jutó szolgálati órák száma 107 volt. Jó a kapcsolatunk a rendőrséggel, tavaly a társhatósággal 11 ezer 839 órán át dolgoztunk együtt. 

– Mire kell kiemelt figyelmet fordítani megyénkben? 
– Az önálló szolgálatokkor főleg a házalók feltartóztatása, az eltűnt személyek felkutatása, baleset esetén helyszín biztosítása, a fa-, illetve terménylopás megakadályozása, valamint az esetlegesen bekövetkező bűncselekmények megelőzése áll a középpontban. A megyei polgárőrök a külterületeken 20 ezer 596 órányit tevékenykedtek. Itt térnék ki arra is, hogy 23 lovas polgárőrt tartunk nyilván, akik 1788 óra szolgálatot láttak el. Őket jellemzően az erdőkben, külterületeken vetjük be, valamint a falopások visszaszorítása érdekében, orvvadászok és orvhalászok elleni küzdelemben megelőző, illetve felderítő tevékenységet látnak el. 

Segítségnyújtás A KEMPSZ tavaly Csépen rendezte meg a Közlekedésbiztonsági és Családi Napot, melyen mintegy négyszázan vettek részt. Az érdeklődők bemutatókat nézhettek meg, kipróbálhatták a részegszemüveget, sőt, a KRESZ-teszt sikeres kitöltése után éppen azokkal a kerékpárokkal lehetett teljesíteni a KRESZ parkot, melyeket a KEMPSZ 2020 végén a Közlekedéstudományi Intézet támogatásából vásárolt meg. Tavaly szeptember 18-án Esztergom térségében A Motorosok is lehetnek Angyalok nevű jótékonysági motoros felvonuláson huszonhárom polgárőr segítette a rendőrség munkáját. A Magyar Vöröskereszt és a KEMPSZ megállapodása értelmében a megyei szövetség karitatív csoportja 2021. december 30-án teajáratot indított, melynek célja az volt, hogy felkutassák a Tatabányán élő hajléktalanokat, érdeklődjenek egészségi állapotukról. Ilyenkor nemcsak teát kapnak, hanem élelmiszerekből és tisztálkodási szerekből álló csomagokat is visznek nekik. A karitatív csoport február 4-re tervezi a következő teajáratát. 

– Befolyásolta-e a járványhelyzet a működésüket? 
– A korábbi évekhez képest a szolgálatban eltöltött óraszám mindazok ellenére kiemelkedő volt, hogy a koronavírus miatt a 65 év feletti tagok nem vállalhattak szolgálatot, így a fiatalabbaknak kellett helytállniuk. Ez azért is fontos, mert a polgárőrök szabad idejükben dolgoznak. 

– Ha már járvány: feltételezem, bőven akadt teendő a pandémiával összefüggésben is. 
– Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke korábban felhívást tett közzé, miszerint a Belügyminisztérium felkérte a polgárőrséget, hogy segítsenek a védőoltás során a mozgósításában és az idős, beteg, mozgáskorlátozott emberek oltópontokra való szállításában. A megyénkben sok 65 év alatti polgárőrt hívtak be az oltópontokra, ahol a helyes maszkhasználatot, a távolságtartás betartását ellenőrizték és a regisztrációnál és lázmérésnél nyújtottak segítséget. 

– Úgy tudom, az elmondottakon túl sporteseményeken is felbukkannak. 
– Így igaz. A Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében a polgárőrök részt vettek az alacsonyabb osztályú labdarúgó-mérkőzések biztosításában. Többek között a szurkolókat figyelték, ellenőrizték a parkolókat, sőt, a pályára, illetve az öltözőbe kísérték a bírókat. Ez a fajta feladatellátás semmiképpen nem járhat rendezői feladatok végzésével. A Tour De Hongrie országúti kerékpárverseny mezőnye pedig tavaly májusban haladt át a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, összesen 97 polgárőr vett részt a biztosításban, emellett hasonló szerepkörben 45-en vállaltak szerepet az augusztusi VII. Brigetio Országúti Mezőnyversenyen. 

– Mit tartogat a jövő? 
– Idén szeretnénk új egyesületeket létrehozni, olyan településeken, ahol még nincs polgárőrség. Ha a járványhelyzet engedi, megrendeznénk a IV. ifjúpolgárőr-tábort is, mivel korábban a táborok után több fiatal csatlakozott a polgárőrséghez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában