Falták a fánkot

2022.02.23. 08:24

Hogy készül a mennyei nyergesi Spricceni Gropfe? Itt a recept!

A főutcai volt általános iskola udvarán hetente egyszer nyit ki a Nyergesi Stelázsi elnevezésű, immár hagyományosan sok eladót, vásárlót, nézelődőt vonzó termelői piac.

F. K.

Vidámak voltak a fánkokat sütők és a kóstolók is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

Az egykori suli napjainkban a már huzamosabb ideje felújítás alatt álló, Viscosa lakótelepei Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár ideiglenes bázisa. 

Az önkormányzati intézmény munkatársai sokat dolgoznak azért, hogy az átmeneti időszakban is közösséget megtartó, alakító eseményekkel tudják várni a város lakóit. A rendezvények sorában legutóbb fánkfesztiválra hívták az érdeklődőket. Az eseményt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik pályázatán, a hagyományokra épülő közösségfejlesztés: Bajót, Nyergesújfalu, Tát című konzorciumos pályázat sikerével tudták megtartani. 

Az épület aulájában sokan kóstolták meg a frissen sütött szalagos fánkot, a csörögefánkot és azt a tolófánkot, amely hagyományos helyi sváb receptjét Komeiner Mihályné adta közre. A Spricceni Gropfe elkészítési módja olvasható volt az egyik asztalon. Lábasban felforralunk fél liter vizet, két kanál cukrot, csipetnyi sót, tíz deka zsírt vagy olajat. Belekeverünk harminc deka lisztet, aztán addig keverjük a masszát, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, egyenként beleütünk, elkeverünk benne hat tojást. Nyomózsákba tesszük a friss masszát, szemre szép hosszú kitolások után jöhet az úsztatás forró olajban. A porcukros, lekváros cifrázás lehetőségével mindenki szabadon élhetett. Az akció tojásait a helyi Szakmáry Farm ajánlotta fel.

Történetek A sikeres konzorciumos TOP-pályázat keretében Táton például népi mesterségek bemutatásával, kézműves foglalkozásokkal, játszóparkkal megszervezték a Nyitott tájházak helyi napját. Bajóton nagyon sok érdeklődőt vonzó, remek felvételeket, izgalmas helyszínek megörökítését eredményező fotópályázatot írtak ki. Nyergesújfalun bemutatták a Történetek a sublótból című, nyergesi, táti hagyományokat, életmeséket is közreadó, színes, színvonalas könyvet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában