Rendezett rendezetlenség

2022.02.15. 15:35

Harmóniát hozott a Kortárs Galériába a tatabányai kötődésű Családi Krisztina

Családi Kriszta Closer/Közelebb című kiállítását nyitották meg Tatabányán. Az alkotó motívumai hamarosan selyemruhákat díszítenek majd.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A járvány miatt egy évet csúszott önálló tárlat főként az alkotó elmúlt három évben készített műveit vonultatja fel, ezt mondta el köszöntőjében Kammerlohr-Kováts László, a galéria vezetője. Muladi Brigitta művészettörténész kifejtette: az alkotó művészetét a folyamatos fejlődés jellemzi. Eddigi képeit a végtelen megragadásának vágya inspirálta.

A Kapcsolódás című nagyméretű, ezernyi apró pöttyel díszített művei akár egy hatalmas egység egy-egy darabjaként is értelmezhetőek. A végtelenbe való vágyakozásról szólnak. Robbanásszerű hatással volt rá Malevics lengyel-ukrán származású orosz-szovjet festő. Az absztrakt művészet jeles képviselője, aki új értelmet adott a minden, a semmi, és az ellentétek leképezésének. 

Családi Kriszta festőművész két és fél évvel ezelőtt költözött el Tatabányáról Szentendrére. A művész elmondta: ezzel nagy álma vált valóra. Jelenleg festőművész párjával él és alkot Szentendrén. Továbbra is a kísérletezés jellemzi a munkáit. Feszegeti a határokat, és olyan érzetet kelt, mintha a kép rámáján kívül is folytatódna a mű. A vászon nem korlátozza az alkotást. 

Családi Kriszta kiállítása március közepéig látható a Kortársban (Forrás: D. I. / 24 Óra)

– Egyre izgalmasabb a térből való kilépés, ezért is alkottam meg a festménytárgyakat, amelyek már egy másik dimenzióba való kilépéssel hozzák közelebb az alkotást a befogadóhoz – hangsúlyozta az alkotó. 

A művész hozzátette, Szentendre is nagy hatással volt művészetére, amely elmozdult a konstruktív irány felé. A tetők, a macskakövek óriási hatással voltak rá. Nyugalom és szimmetria árad ebből a rendezett rendezetlenségből. Ezek tükröződnek vissza az elektrografikákban és a festménytárgyakban. 

– Rendkívül izgalmas számomra ez a folyamatos kísérletezés, a határok állandó kitolása – mondta a művész. – A látottat, a tapasztalt világ dolgait átszűrni, ami így létrejön, azt még továbbgondolni… Nagyon inspiráló. 

Kammerlohr-Kováts László és Muladi Brigitta az alkotóval a megnyitón (Forrás: D. I. / 24 Óra)

Az alkotónak az elmúlt három évben több kiállítása is volt a fővárosban és Szentendrén. A járvány miatti bezárás pedig igen sok különleges alkotást eredményezett. 

– Nagyon sok dologra készülök. Egy divattervezővel együttműködve készülünk egy kiállításra, ahol festményeim mellett az alkotásaim motívumai prémium selyemvilág ruhakollekciókon köszönnek majd vissza. Emellett szentendrei otthonunkban szeretnék a párommal egy teret létrehozni, ahol workshopok mellett kulturális rendezvények is megvalósulhatnak. Nagy vágyunk még egy akkora műterem, ahol nagyméretű képekkel tudunk dolgozni – tette hozzá Családi Kriszta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában