Túlszaporodott

2022.02.08. 10:52

Gyérítik a környezetre káros kormoránt a Dunán

A kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Hor­gász­egyesületek Szövetsége.

R. V.

Forrás: KEMHESZ

 A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt. A jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások, tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak. 

– A ’60-as években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 ezer példány jelenik meg a magyar vizeken, s rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával, megsebesítésével – mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója. 

 

A kormorán vagy kárókatona egy régebbi korszákból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Válogatás nélkül megesznek mindent, csoportosan vadásznak. Szétverik, megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra 3 pusztulás jut.

Tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat. 

Télen csaknem 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kilogramm halat is megeszik, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kilogramm halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.  Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a kormányzati támogatással és a szövetség saját erejéből elvégzett telepítéseknek köszönhetően, valamint a hálós halászat mellőzésével soha nem látott halbőség van az élővizekben. A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont károkozásuk miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában