Sába Királynője

2022.02.08. 17:55

Etióp uralkodó adta a szőnyi politikusnak a Tatabányai Múzeum egyik legértékesebb műtárgyát

Az etióp uralkodóház a hagyomány szerint Salamon király és Sába királynő nászából származott. Ennek állított emléket a Zauditu császárnő által 1922-ben alapított rendjel.

S. G.

Forrás: beküldött

Az Sába Királynője Rendet csak a császári család tagjainak, valamint külföldi uralkodóknak és államfőknek adományozták. Hailé Szelasszié, Etiópia császára 1964. szeptember 20–23-a között Magyarországra látogatott. Ekkor Dobi István, a Magyar Népköztársaság Elnöki tanácsának Elnöke az Országház Munkácsy-termében a Magyar Népköztársaság Zászlórendje gyémántokkal ékesített I. fokozatával tüntette ki az etióp uralkodót, viszonzásképpen Hailé Szelasszié a Sába Királynője Renddel – a rendi lánccal és csillaggal – tüntette ki a magyar államfőt. 

Dobi István az 1945 utáni korszak egyik ismert politikusa volt.

Változatos politikusi életpályájának a csúcsán, 1952. augusztus 14-től 1967. április 14-ig, nyugdíjba vonulásáig a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Magyarország államfője volt. Komárom megye országgyűlési képviselőjeként, de magánemberként is többször látogatott vissza korábbi lakhelyére, Szőnybe.

Szőnyi lakóházát haláláig, 1968-ig fenntartotta.

1970-ben a Komárom megyei tanács Dobi István özvegyétől megvásárolta az épületet, és döntést hozott, hogy ott kiállítóhelyet hoz létre. A kiállítás 1971-ben készült el és az özvegy által átadott tárgyakra, dokumentumokra épült. Az 1990-es rendszerváltást követően a kiállítóhelyet működtető Komárom-Esztergom Megyei Múzeumok Igazgatósága, döntően fenntartási okok miatt, a csekély látogatottságú, szakmailag már felújításra szoruló kiállítóhely bezárásáról döntött 1991-ben, az anyagok a Tatabányai Múzeumba kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában