Fontos fejlesztés

2022.02.23. 17:30

Elkezdődött a 12 kilométeres komáromi elkerülő út tervezése

A tervek szerint 2024-re készül el a komáromi elkerülő út környezetvédelmi engedélye – jelentette be a városházán dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Várhatóan mintegy 12 kilométeres hosszban készül majd el a kétsávos szakasz.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az államtitkár az eseményen arról beszélt, a települések tehermentesítését szolgálják az ország minden részében épülő vagy előkészítés alatt álló elkerülők.
– A 2020-ban átadott Monostori híd mintegy 100 kilométeren hiányzó teherautós átkelési lehetőséget teremtett a Dunán – mondta. – A forgalom biztonságos elvezetése érdekében meg kell építeni a Komáromot és Szőnyt délről, dél-keletről elkerülő utat.

12 kilométer hosszan épülhet meg

A kormány tavaly év végi határozatában biztosított 600 millió forintot a beruházás előkészítésének költségeire. Dr. Mosóczi László a közelmúltban adta ki az elrendelést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek a tanulmányterv és a környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozásáról. A projekt tervelőzménnyel nem rendelkezik, így a pontos nyomvonalat sem határozták még meg. Várhatóan mintegy 12 kilométeres hosszban, kétsávos főúti paraméterekkel épülhet meg a Komárom elkerülő. A jelenlegi ütemezés szerint a környezetvédelmi engedély 2024-ben állhat majd rendelkezésre.

– A környei után tehát nekilátunk a komáromi elkerülő előkészítésének is, annak érdekében, hogy a várost mielőbb megszabadítsuk az útjainkon átdübörgő kocsikaravánoktól, kamionoktól – hangoztatta az államtitkár.

2000 kilométernyi gyorsforgalmi hálózat

A vidéki nagyvárosok, kiemelt gazdasági térségek közötti gyorsabb és kényelmesebb eljutást szolgálja a térségben az M81-es gyorsforgalmi út fejlesztése is. A szintén előkészítés alatt álló beruházás az új komáromi Duna-hídtól az M1-es és az M7-es érintésével teremt négysávos kapcsolatot a majdani M8-as autóútig. Elhangzott az is, a 2010-ben még kevesebb mint 1300 kilométeres hazai gyorsforgalmi hálózat összes hossza mára a kétezer kilométert közelíti. 2019 óta minden évben száznál több kilométerrel gyarapították az autópályák és autóutak összes hosszát.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a vasúti átjáró előtti kanyarodósáv és az Újszállási úti csomópont kialakítására, valamint a Puskaporosi út felújítására is megkapta a Magyar Közút a megrendelést.

További részleteket a 24 Óra február 24-i számában olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!