Ébredezik a Vértes

2022.02.12. 09:24

A tavasz hírnökei már megérkeztek a várgesztesi erdőkbe, leszedésükért börtön járhat

Egy héttel ezelőtt még nyoma sem volt a tavasz ébredésének a Vértesben, péntekre viszont kibújtak az avar alól 2022. első hóvirágai.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Bár február közepén még korai lenne kijelenteni, hogy itt a tavasz, érkezését már nem lehet letagadni: Várgesztes fölött, az erdőben már megjelentek az évszak hírnökei, a hóvirágok.

A természet apró, lombfakadás előtt virágzó hófehér csodáit megcsodálni érdemes, leszedni azonban tilos. A hóvirág vagy kikeleti hóvirág 2005. óta szerepel az európai uniós védettséget élvező fajok listáján. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A növényre úgy kell vigyáznunk, mintha a hazai védett fajok listájában jelent volna meg. Aki leszedi, komoly büntetésre számíthat: a fokozottan védett virág természetvédelmi értéke ugyanis szálanként tízezer forint, vagyis egy kisebb csokor, amit az erdőben szedünk akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig akár börtönbe is kerülhetünk.

A természetben megtalálható virágokkal szemben a kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, ám ehhez, a természet védelméről szóló törvénynek megfelelően, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes megyei kormányhivataltól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában