Életre szóló élmények

2022.02.21. 11:25

61 évesen 800 kilométer: sok mindenre ráébresztette az El Camino a tatabányai Tóth Zsókát

Hátizsákkal, övtáskával érkezett az előadására. Úgy jött, ahogy ment. Ugyanúgy, ahogy tíz évvel ezelőtt elindult a nyolcszáz kilométeres, spanyol Szent Jakab-zarándokúton, az El Caminón.

Sugár Gabi

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház/ Facebook

A megyei könyvtárban a Rotary előadás-sorozatának előadója volt a napokban Tóth Zsóka. A hátizsákján fehér fésűkagyló lógott, kezében túrabot. Övtáskával, bakancsban és egy zöld sállal a nyakában lépett be a terembe. Tíz évvel ezelőtt, 2012. május 4-én is ezekkel a kiegészítőkkel indult neki a zarándokútnak. A sál kivételével, amelyet az úton kapott egy indiai utazótól. 

61 évesen vágott neki az útnak

Tóth Zsóka előadóművész, közművelődési szakember rendkívül aktív, hatalmas kreativitással és szakértelemmel veti bele magát a feladatokba. Mindig képes a megújulásra, s korát meghazudtoló módon vág neki az ismeretlennek. 

Hatvanegy évesen nyolcszáz kilométert tett meg egy hónap alatt (Forrás: Sugár Gabi / 24 Óra)

Néhány hónapja végezte el a pedagógiai munkatárs és családsegítő OKJ-s tanfolyamot, s tíz éve, hatvanegy évesen vándorolt egyedül nyolcszáz kilométeren át az El Caminón.

Továbblépésre volt szüksége

Többféle indíttatásból vágnak neki a világ legismertebb zarándokútjának. Tóth Zsóka indulása előtt úgy érezte: a továbblépéshez szüksége van arra, hogy erejét megismerve, félelmeit legyűrve új célokat tűzzön ki maga elé. Számtalan könyvet olvasott, gondosan összepakolt, majd tizenhárom kilogrammos hátizsákkal indult el. A teher azonban napról napra könnyebb lett. S nemcsak azért, mert itt-ott hagyott néhány feleslegesnek tűnő ruhadarabot. Ledobta magáról a lelki terheket, hogy az új élményeknek tudjon helyet csinálni. 

Igazi kincseket mutatott a közönségnek az előadó (Forrás: S. G. / 24 Óra)

Előadását több téma köré építette, s csodás képekkel szemléltette a mondandóját. Láthattunk csermely mellett kirakott kőjárdákat, sáros, homokos utakat, hatalmas emelkedőket, a végtelen tájat. Közben egy-egy jeles helyszínhez kapcsolódóan a naplójába írt jegyzeteit is felolvasta. Zarándokszállások mellett emberekről is hallhattunk. Tóth Zsóka elmondta: kevés települést érintett a zarándok­út, de ezek nagy részén ember nem nagyon volt az utcákon. Ám ha valaki nem tudta merre folytassa az útját, mindig előkerült valaki, aki irányba fordította. Az egyik településen számtalan gyönyörű kép született egy örömmámortól úszó fiestáról. 

Sok mindenre rádöbbentette az út

Láthattuk az eget is, amely a végtelen úton haladva lélek­emelő látványt nyújtott. Az út végén, egy katedrálisban pedig elhangzott azon országok neve, ahonnan az előző nap beérkeztek a vándorok. Hatvanegy évesen nyolcszáz kilométer egy hónap alatt. Az út során jött rá, hogy mennyi felesleges terhet cipelünk magunkkal a hétköznapokban, az emberi kapcsolatok fontosak, s hogy sokkal több erő, kitartás van bennünk, mint amennyit gondolunk. Ezek számára máig ható igazságok. 

Zarándokhely – Santiago de Compostela (neve magyar fordításban Csillagmezőszentjakab) Spanyolország Galicia Autonom Közösségének székvárosa, az Atlanti-óceán partjától 35 km-re helyezkedik el. A körzet – és fővárosa – igazi nevezetességre a középkorban tett szert, ekkor vált a híres katolikus zarándoklat célhelyéül. Ebben a jelentőségében napjainkban is kiemelkedő, a Szentföld és Róma mellett a Szent Jakab-út végpontjaként Európa legjelentősebb zarándokhelyeként ismert. 2000-ben Európa kulturális fővárosa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában