Programajánló

2022.01.05. 18:14

Szenvedélyes szomszédok és perzsa nyelvleckék: moziélmények a tatabányai téli filmnapokon

Januárban újabb mozis sorozattal jelentkezik a Vértes Agorája. A Téli filmnapok hétfő esténként ajándékozza meg a közönséget egy-egy különleges moziélménnyel.

Sugár Gabi

Fotó: S. G.

Két magyar, egy orosz-német-fehérorosz drámát, valamint egy spanyol vígjátékot tekinthetnek meg a mozifilmek szerelmesei a Téli filmnapok keretében az Agorában. Többségében mai környezetben játszódó – nem könnyű, de annál érdekesebb – történeteket mesélnek el. A nézők még közönségtalálkozóra is számíthatnak majd. 

Január 10-én a Külön falka című magyar drámával indul a sorozat. Egy héttel később eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a Szenvedélyes szomszédok című spanyol vígjátékot. Az egy helyszínes kamarafilm témája, hogy egy középkorú házaspár otthona fölé új lakók költöznek, akik hallhatóan még a kapcsolatuk szenvedélyes szakaszánál tartanak. A történet kerete egy közös vacsora, és bár a felszínt az elementáris mozgatórugó, a szex uralja, a ruhák mindvégig fennmaradnak. A pikantéria és szemérem különös elegye, a kiváló színészi alakítások, a pergő és vicces párbeszédek, és az azonosulásélmény igazán szórakoztató alkotássá emeli a filmet. 

Jelenet a Külön falka című filmből – a mozit hétfőn este vetítik a Vértes Agorájában (Forrás: beküldött)

A sorozat január 24-én a Legjobb tudomásom szerint című magyar drámával, folytatódik, amelyhez közönségtalálkozó is kapcsolódik. A film főhősei bár jómódban élnek, kissé fásultak, házasságukat főként a rutinok működtetik. Éppen az örökbefogadási procedúra kellős közepén tartanak, amikor a feleség erőszak áldozata lesz. Az átélt trauma bénultságot, inkoherens logikát és kiszámíthatatlan cselekedeteket generál és még inkább elmélyíti az addig csak a felszínen jelentkező párkapcsolati problémákat, az egymás iránti bizalom hiányát vagy a kommunikáció elégtelen voltát. Ha pedig ez nem lenne elég, még a bürokrácia útvesztőivel, az áldozathibáztatás elfogadhatatlan attitűdjével is szembesülni kell. 

 A filmvetítések 18 órakor kezdődnek Tatabányán, a Vértes Agorájában. 

Január utolsó napján a sorozat a Perzsa nyelvleckék című orosz-német-fehérorosz drámával zárul. A második világháborús drámában a főhős, hogy megmeneküljön az azonnali kivégzéstől, perzsának vallja magát. Ám a hányattatások ekkor kezdődnek igazán, egy náci tisztet kell fársziul tanítania. Innentől az élete a szó szoros értelmében a szavakon múlik: ki kell találnia, és meg is kell jegyeznie őket. A fiktív, álperzsa nyelv így megteremti az alternatív valóságot, amitől a főszereplő egérutat remél a koncentrációs tábor poklából.

Külön falka - A sorozat első állomása január 10-én lesz. Az Agorában a Külön falka című magyar drámát nézhetik meg a látogatók. A filmet bonyolult emberi kapcsolatok, nehéz társadalmi közeg, keserédes humor jellemzi, amely egy balhés, a legtöbb helyzetben igazi bunkóként viselkedő, börtönviselt férfi és a nála sok tekintetben érettebb, ám nehezen kezelhető, megrögzötten hazudó kislánya egymásra találásáról szól. Az alkotás megindító, humoros és életszagú jelenetek különleges elegye, és a címe hiába vizionálja a főhősök kívülállását, nagyon is egyetemes vágy vezérli őket: normális családi életet élni, egy bonthatatlan apa–lánya szövetségben. Főbb szerepekben: Dietz Gusztáv és Horváth Zorka. A filmet Kis Hajni rendezte, a forgatókönyvben Szántó Fanni is közreműködött. A filmvetítés a hagyományokhoz híven 18 órakor kezdődik a Vértes Agorája nagytermében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában