Magyar Kultúra Napja

2022.01.22. 19:59

Somogyi Nóra kapta a „Tatabánya Kultúrájáért” díjat a városi ünnepségen (képek)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából immáron 21. alkalommal tartottak városi ünnepséget, amelyen átadták a Krajcsirovits Henrik művészeti ösztöndíjat, a „Tatabánya Kultúrájáért” díjat és az Évgyűrűt is.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ahogyan az már hagyomány Tatabányán, az ünnepség ezúttal is az előző év Krajcsirovits Henrik Művészeti Ösztöndíjasának kiállításával kezdődött. Sáringer Anna különleges kiállítását Belinszki Zoltán nyitotta meg. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan az idén Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójára emlékeztek a szervezők, az ünnepség az ő munkásságát mutatta be a közönségnek.

Az ünnepi műsor nyitányát, a Himnuszt, a Bányász Fúvószenekar Kamara Együttes tolmácsolta, majd Szücsné Posztovics Ilona ünnepi beszédében köszöntötte a jelenlévőket. A polgármester úgy fogalmazott, mindenki, aki a magyar kultúra ápolásán, nyelvünk, hagyományaink, művészeti értékeink továbbadásán munkálkodik, az egyben a magyarság megmaradásáért is tesz.

A város közgyűlése által alapított Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjat, amelyet a képzőművészet, az iparművészet, a zene- és táncművészet, a filmművészet, fotóművészet és az irodalom területén alkotók pályázat útján nyerhetnek el, ezúttal Fehér Enikő Mária vehette át.

Amióta megtanult írni, azóta ír - Fehér Enikő Mária az Eötvös Loránd Tudományegyetem Irodalom-és Kultúratudomány mester szakán szerezte diplomáját. Több novella és meseíró pályázaton indult és ért el helyezéseket már általános iskolában. Középiskolás tanulmányait a Tatai Református Gimnázium humán osztályában végezte, ahol kamatoztatta írással kapcsolatos érzékenységét, hiszen főszerkesztője volt az iskolai lapnak, verseket, novellák regénykezdeményeket írt, majd 2014-ben a tatai íróversenyen első helyezés ért el vers kategóriában. 2016-ban íróbarátokkal megalapították a Háttérzaj irodalmi kört. Prózaműhelyeket és workshopokat tartottak. 2021-ben elindult műsoruk a Lachmacun Rádióban. A műsor fő célja, hogy azok számára is érdekessé tegyék az irodalmat, akik nem ezzel foglalkoznak. Többekkel együtt létrehozta Tatabányán a Művészet Alsógallán rendezvénysorozatot. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. ösztöndíjasaként lehetősége adódott különböző eseményeken részt venni. Kérték már fel prózaműhely vezetésére és igyekszik minél több írótáborban részt venni. A szépírás mellett mindig érdekelt az újságírás is. Jelenleg az Új Forrás online munkatársa, valamint a prae.hu újságírója. Enikő elsősorban a versein keresztül szeretné megírni a saját és mások élményeit, a környezet adta impressziók nyomán.

Vida-Kun Dávid és Vida-Kun Áron Hubay Preghiera (Fohász) című darabjának előadása után a „Tatabánya Kultúrájáért” díj átadása következett. Az elismerést a város a kiemelkedő színvonalú, kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenység iránti tiszteletéül és megbecsüléséül alapította 1996-ban. A díj a Tatabányán kiemelkedő kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenységet folytató személynek, illetve szervezetnek adományozható. A díjat az idén Somogyi Nóra vehette át.

Kultúrapártoló munkájával követendő példát mutat - Somogyi Nóra Tatabányán született az általános és középiskolai tanulmányait is szülővárosában végezte. 1995-ben kezdte meg munkaviszonyát a KPVDSZ művelődési házban, adminisztrátorként, majd a diploma megszerzése után igazgatóhelyettes munkakörben dolgozott. 2001-ben a SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán művelődésszervező-marketingmenedszer végzettséget szerzett. Tanulmányait folytatva a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetben egyetemi diplomát szerzett. 25 éve dolgozik a KPVDSZ Művelődési Házban, ahol fő feladata a közösségépítés és fejlesztés. Ez alatt az idő alatt munkáját mindig odaadóan, lelkiismeretesen, hivatásának megfelelően végezte és végzi. Sokoldalú szervező, vezető tevékenységével szolgálta a várost munkájában a kulturális érdekközvetítés és értékteremtés áll. Hat éven keresztül Budapesten a Területi Művelődési Intézmények Egyesületében szakértőként tevékenykedett. Nevéhez fűződik a Thalia Alapfokú Művészeti Iskola megalakulása, melynek vezetője volt hosszú éveken keresztül. Kiemelten fontosnak tekinti a KPVDSZ Művelődési házban működő nyugdíjas csoportok munkáját az időskorúak igényeinek megfelelő kulturális, szabadidős és sport tevékenységének segítését. Vezetése alatt a KPVDSZ Művelődési Ház szerves része lett a város kulturális életének, a helyi közművelődési intézményekkel gördülékeny kapcsolatot alakított ki. Következetes és céltudatos életútjával követendő példát mutat. Aki személyesen ismeri, tapasztalatból tudja, hogy Nórinak mindig van új ötlete, sosem fáradt, ha szervezésről van szó és akár diák, akár éltesebb korúak hívják segíteni, minden felkérésre igennel válaszol.

A Vida-Kun Áron előadásában felcsendülő Chopin Tristesse, valamint Bartók Béla Marcia Delle Bedstie című művét követően a város Évgyűrűt díját adták át. Ezt olyan időskorú személy, vagy időskorúakból álló szervezet érdemelheti ki, aki vagy amely jelentős eredményeket ért el a város időskorú korosztályának érdekében végzett munkája során, kiemelkedő teljesítményével országos szinten is öregbítve a tatabányai idős korosztály hírét. A díjat Troják Frigyes vehette át.

A közösségépítés és közösségformálás a szívügye - Troják Frigyes 1948-ban, Jásdon született. Zenei tanulmányait Pécsen kezdte, majd Budapesten fejezte be a konzervatóriumot, mint hivatásos zenész. 1972-től hivatásos rendőrként dolgozott, nyugdíjazásáig. Jelenleg a Sárberki Nyugdíjas Klub vezetője, 10 éve működő Berek Dalkör karvezetője. Vezetése alatt a dalkör arany minősítést ért el, megkapták a Vass Lajos Népzenei Szövetség legmagasabb díját: Vas Lajos Nagydíjat, valamint a Kóta – a Magyar Kórusok Zenekarok Népzenei Együttesek Szövetsége – Aranypáva díját. Kiemelkedő szerepet játszik a Tatabányai Nyugdíjas Közösségi életének szervezésében, a Komárom-Esztergom Megyei Idősügyi Tanács alelnöke. Lelkiismeretesen, odaadóan végzett munkájában fontos szerepet kap a közösségépítés és közösségformálás. Emberi magatartása, fáradhatatlan segítőkészsége példaértékű és tiszteletet ébreszt valamennyiünkben.

Az ünnepség végén a Vida-Kun testvéreket immáron együtt és saját átiratukban adták elő Kozma József Őszi levelek című művét. Eztán a Bányász Fúvószenekar Kamara Együttes közreműködésével a résztvevők együtt énekelték el a Bányász Himnuszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában