Döbbenet

2022.01.12. 20:00

Sokkoló videó: súlyos halpusztulással indult az év az Öreg-tónál

A decemberi és januári szerencsétlenség során is helyi horgászok és önkéntesek áldozatos munkája kellett a még nagyobb katasztrófa megakadályozásához.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület

Nem zárult túl jól az év és nem is kezdődött túl fényesen az új év az Öreg-tónál. Ahogy arról közösségi oldalán a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület beszámolt, december 27-én nagy mennyiségű  apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kitűnő prédát adva a vízimadaraknak. Akkor a gyors és összehangolt munkának köszönhetően 5-6 mázsa hal (zömében keszegféle) pusztulását sikerült megakadályozni.

Január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán. Mint írják, a rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait.

Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat. A helyzet kritikussága miatt ismét gyors beavatkozásra volt szükség, így január 4-én reggel lázas munka vette kezdetét. Hozzáteszik, hogy a tetemek darabonkénti összegyűjtése lehetetlen feladat lett volna, ezért a Büdös-árok vizének felduzzasztásával „lemosták” az elhullott halakat a mederből és a partokról. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztás-leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat. 

Tovább nehezítette a szorgos kezek munkáját, hogy a halak a folyás irányával szemben akartak úszni. Így is sikerült 5-6 mázsa halat megmenteni. A zsilipek tervszerű mozgatásával megfelelő (60-80 centis) vízmélységet alakítottak ki, hogy az a későbbiekben érkező egyedek számára is optimális legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában