Történelem

2022.01.28. 10:20

Saját pénze volt az esztergomi hadifogolytábornak

A kultúra és a sport segítségével zajló integrációs programon belül tartottak előadást az esztergom-kertvárosi művelődési házban.

Walczer Patrik

Koditek Pál mesélt Esztergom-Kertváros múltjáról 

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Január 27-én csütörtökön dél­előtt az Egészséges Testért-Egészséges Lélekért Egyesület (ETELE) „Sporttal a rasszizmus és a szegregáció ellen” című pályázatának keretében rendezték meg a Féja Géza Közösségi Házban a kiállítással egybekötött Esztergom-Kertváros rövid története a kezdetektől a napjainkig című helytörténeti előadást.

A rendezvényen Tóth Tamás, az intézmény vezetője köszöntötte a jelenlévőket – köztük Romanek Etelkát, a megyei közgyűlés alelnökét –, majd Baranya István, a húsz éve alakult ETELE szervezet elnöke mondta el, hogy a sikeres CLLD-s pályázatuk révén több programot is megvalósítottak. Céljuk, hogy a kultúra és a sport révén a roma lakosságot minél hatékonyabb módon integrálni tudják a társadalomba. Véleménye szerint a közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó Esztergom-Kertváros is igen gazdag múlttal rendelkezik. 

Fogolytábor Esztergom-Kertvárosban Az előadáson természetesen szóba került a 20. századi helyi történelem is. Említették a néhány évig létezett császári és királyi hadifogolytábort is, amelyről régi fényképeket is közzétettek. A tablókról megtudhattuk azt is, hogy külön fizetőeszközt használtak, érmék és bankjegyek is léteztek, melyek csak a tábor területén voltak érvényesek. A rabok egyébként fából készült emléktárgyakat is készítettek, melyeket bemutatnak a február 4-ig látható kiállításon. 

Az előadáson a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulói, valamint néhány helyi polgár vett részt, akiknek Koditek Pál helytörténész tartott részletes előadást. Elhangzott, hogy a mai Esztergom-Kertváros területén már az Árpád-korban is léteztek települések, ezt az állítást az egyes helyszíneken talált régészeti leletek is alátámasztják. 

Az előadó beszélt többek között a török időben zajlott nagy csatákról, a Strázsa-hegy lábánál egykor működő üveggyárról, a monarchia korabeli lőtérről is. A gyerekek azt is megtudhatták, hogy a hegy környékén kialakított egykori temetőkben bizonyítottan több ezer hadifogoly nyugszik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában