Civilek, célokkal

2022.01.22. 17:28

Példaértékű összefogással készül a tájház és közösségi tér Tatabányán

Az alsógallai József Attila Művelődési Ház melletti ingatlant néhány évvel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat. Civilek teszik rendbe, hogy a közt szolgálhassa.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A gazos, elhanyagolt terület lassan a múlté. Alsógallán a helyi civilek összefogásának köszönhetően jól halad a tájház és közösségi tér építése. 
Néhány évvel ezelőtt vásárolta meg a József Attila Művelődési Ház melletti ingatlant a település önkormányzata. A Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat, az Alsógallai Baráti Egyesület, valamint az Alsógalla Hagyományaiért Közhasznú Alapítvány tagjai tavalyelőtt kezdték meg az elhanyagolt épület és telek rendbetételét.

A melléképületből tájházat szeretnének kialakítani. Céljuk, hogy autentikus helyen tudják a jelenleg még a templom melletti közösségi házban lévő berendezési és használati tárgyaikat bemutatni. Az épület lakrészét még az idén szeretnék kialakítani, a kamrában, kocsiszínben és istállókban helyezik majd el a gazdálkodási eszközöket, a padlástérben az egyes kézműves szakmákhoz kapcsolódó szerszámokat. 
Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő is kivette részét a területrendezési feladatokból. Közösségi oldalán számolt be a példaértékű összefogásról. A közösségi tér mellett a tájház kialakításával az itt élők szeretnék megmutatni, hogy földműves eleink miként gazdálkodtak és éltek – nyilatkozta korábban.

A hely alkalmas arra, hogy nagy közösségi teret alakítsanak ki. A betelepült németek és szlovákok életet hoztak a Tatai-medencébe, és hosszú idő óta őrzik a kultúrájukat. Ennek megéléséhez sikerült hatmilliós kormányzati támogatást is biztosítani számukra – írta posztjában Bencsik János. 

Számtalan önkéntesmunka-óra, rengeteg támogatás, sok pohár meleg tea, pogácsa fogyott már el a terület rendezésekor.

Az alsógallai civil szervezetek példás összefogással dolgoznak, hogy legkésőbb jövőre megtörténhessen a költöztetés is, és a néprajzi kiállítási tárgyak végre az új helyre kerüljenek. A kiállítás részét képezik majd a hagyományos sváb parasztház berendezési tárgyai, a ház körül és a földeken használt munkaeszközök, használati tárgyak, valamint például a bábaasszony, a cipész, a hentes vagy az ács szerszámai, de a svábok hétköznapjait ábrázoló fafaragványok is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában