Ünnep

2022.01.02. 11:51

Összekapcsolódott a varázslat és a zene a tatabányai újévi koncerten (fotók)

Harmincadik alkalommal indította zenével az évet Tatabánya Város Fúvószenekara. A hagyományos újévi koncerten a varázslat és a zene kapcsolódott össze.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Három évtizede köszönti az újév első napját fúvószenével Tatabánya Város Fúvószenekara. Lendületes zenei indítás után Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjében röviden összegezte az elmúlt év örömeit, veszteségeit. Hangsúlyozta: az új év beköszöntével hinni szeretnénk abban, hogy minden gondunk elszáll. S bár még maszkot kell viselnünk, de végre egymás szemébe nézhetünk. A személyes találkozások rendkívül fontosak – emelte ki, majd köszönetét fejezte ki azoknak, akiknek helytállása példamutató volt az elmúlt időszakban. 

A köszöntő után a polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint a két karmester, Szabó Ferenc és Szicsó István pezsgővel is köszöntötte az új esztendőt, majd a szereplők a varázslat és a csodák világába kalauzolták a nézőket.

Felcsendült egy zenemű a zenekar egyik alapítója, Kossela Béla emlékére, majd az idei vendégművész mutatkozott be. Kiss László, magyar és cseh nemzetközi bűvészbajnok Komáromból érkezett és tucatnyi varázslattal kápráztatta el a nézőket. A program ezután kapcsolódott a megyeszékhely várossá nyilvánításának 75. évfordulójához, s polkák csendültek fel német, szlovák és magyar nyelven Móczik Alexandra és Schneider György tolmácsolásában. 

Szabó Ferenc, az együttes karnagya évértékelőjében kiemelte: a járvány miatt a nagyobb fellépések csak az év második felében valósulhattak meg. A nehézségek azonban az együttest még jobban összekovácsolták. Hatvanöt főre bővült a létszámuk. Állandó helyet kaptak az Erkel Ferenc Zeneiskolában, ahol három nagy programra tudtak készülni: a Százan fújják című produkcióra; Szicsó István karmester művészdiplomájának megszerzése kapcsán szervezett koncertre; valamint az újévi produkcióra. Hozzátette: több jubileum is övezi ezt az évet. Negyven éve lépett be a zenekarba klarinétosként, s három évtizede karmestere az együttesnek. 

A koncerten köszöntötték azokat is, akik 1974-től a zenekar tagjai: Muri Tibort és Nagypál Zoltánt. Az est folyamán a zenészek és a bűvész nagy utazásra invitálta a nézőket. 

Az Év Zenésze, új tagok 

A koncerten vehette át az Év Zenésze díjat Szabó Krisztián, aki már évtizedek óta tagja a zenekarnak, s a járvány kapcsán különböző közösségi programokkal próbálta a csapatot még jobban összetartani. Az alapítvány életében is változás történt: Muri Tibor átadta a stafétabotot a kuratórium élén Rácz Eleonórának. Köszöntötték az új tagokat is: Halmai Dénest, Busz Boglárkát, Pfau Rékát, Rodé Klárát, Pfau Hannát, Gröschl Ádámot, Gröschl Antalt, Schwarzinger Dávidot, Csermák Marcellt és Károly Szilvesztert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában