Sorbanállás

2022.01.01. 16:39

Maradt otthon virsli? A tatabányai hentes szerint tízszer annyit vásároltunk, mint általában

Az elmúlt napokban egy gombostűt vagy stílszerűen egy virslicsücsköt sem lehetett elejteni a hentesüzletekben. A legtöbben a magas hústartalmú készítményeket keresték.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Rotyis Gábor sárberki boltjában sokan szolgálták ki a vevőket, de a munkából a mester felesége és lánya is kivette a részét. A tömött sorok azonban így sem akartak fogyatkozni. Pedig Gábor hentes elárulta, a szilveszter már csak a lecsengése az év végi rohamnak, a karácsony előtti héten ennél is többen szerettek volna friss és jó minőségű áruhoz jutni.

– Szilveszter táján nagyjából tízszer annyi virsli fogy a hentesüzletekben, mint az év egyéb időszakaiban, hogy a malacról és a különféle bőrös és füstölt húsokról már ne is beszéljünk – fogalmazott a szakemberrel, akivel a tapasztalat azt mondatja: évről évre nő azon vásárlók száma, akik a minőséget keresik. A virsli kilós ára 1200 és 2000 forint között mozgott az év végén, természetesen a műbeles az olcsóbb kategóriába tartozott. 

Az év végi munkából az egész család kiveszi a részét (Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

És hogy mi került a szakember ünnepi asztalára? Erre már Rotyis Gáborné adta meg a választ: természetesen sült malac és virsli, minden mennyiségben. És persze némi lencsesaláta, hogy 2022. is tömött sorokat és a velük járó magas bevételt hozzon. 

Recept nem csak szilveszterre - Gábor hentes megosztott velünk egy kiváló receptet is, amely után biztosan megnyaljuk majd mind a tíz ujjunkat. Így szól: a malacot belülről megsózzuk, meghintjük majorannával, majd a belsejébe egy tiszta fadarabot vagy üres üvegpalackot teszünk, amely a húst a sütéshez kitámasztja. Ezután hideg zsírral az egész külső felületét bekenjük. A füleket és a farkát papírral becsavarjuk. Nem túl forró sütőbe tesszük, és gyakorta kenegetjük egy villára szúrt, kockásan bevagdalt füstölt szalonnadarabbal, amelyet minden kenegetés előtt sörbe mártunk. Egy 3–3,5 kilogrammos malac sütési ideje 2–2,5 óra. Párolt káposztával, burgonyával tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában