Finomságok

2022.01.21. 07:01

Látványos fejlesztések előtt áll az oroszlányi piac

Két információ is napvilágot látott az oroszlányi piaccal kapcsolatban. Az egyik a működtető kilétére vonatkozott, a másik pedig gasztronómiai kínálattal kapcsolatos felvetés volt.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Ha szerda és szombat, akkor oroszlányi piac – mondta ifj. Pusztai Miklós területtulajdonos. Igaz, hogy magánéleti okok miatt kisebb erőbedobással dolgozott az elmúlt hónapokban, ez éppen elég volt egy városi pletykához: a piacot eladták. Minden híreszteléssel ellentétben, továbbra sem változott a működtető személye, aki a csaknem harmincéves családi vállalkozás oszlopos tagja. Felvetésünkre ezt a választ kaptunk, amikor kérdéseinkkel felvértezve elindultunk a helyszínre. A jövő terveiről is váltottunk néhány szót. De erről majd később! 

– Ez az igazi, a fokhagymás – mondja egy oroszlányi asszonyság. – Szerintem meg a sajtos-tejfölös – veszi át a szót férje, aki vele szemben huppant le a piac teraszán, gőzölgő finomsággal a kezében. – Tessék csak beljebb menni – enged utunkra a kis család. Igazuk lett. A faházban nagy a választék, hát még lángosból. Nagyra becsült kollégám azt mondaná, homlokára csúszott a szemöldöke a csodálkozástól. Nekem csak kikerekedett a szemem: magyaros, bolognai, kapros, káposztás és fahájas ízű is kapható. Hogy a kuriózumokat említsem. Ennek ellenére Ica, a pultban tüsténkedő asszonyságok egyike szerint a hagyományos ízek a legkelendőbbek. Csaknem 600 lángost készítenek. A hétvégi napon ennek duplája, akár triplája is kisülhet. 

Sokak szerint itt készül a megye legfinomabb lángosa.
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Szép sorban haladva hallunk más neveket is. Például Tojásos Bettiét és beles Imréét. A faház ablakából kinézünk: már meg is vannak a piac veteránjai. A rutinos eladók, egymás mellett. Kerekegyházáról, Óbarokról és Szomódról érkeznek a tojások, különböző méretekben és őstermelőktől. Azt már a sorban álló vásárlóitól tudjuk meg, megbízható eladó hírében áll-e Betti. – Mindig számíthatunk rá. Itt van, ha esik, ha fúj – szögezi le Jóska, majd asztalra teszi az akkor még üres tartódobozt.

Sokan vásárolnak Tojásos Bettitől a piacon.
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

A szomszédban bodega fehérlik a placcon. Szmrtyka Imre integet ki. Ő a beles. Mindene van, amire csak szükség lehet disznóvágás után. Az eladó hangja kicsit panaszos. Azt tapasztalja, hogy kevesebb a vásárló, miként egyre kevesebb a háztáji állat is. 

Tényleg olyan finom a lángos? – Szeretném fejleszteni a területet – mondja a tulajdonos. Ifj. Pusztai Miklós szerint biztonságtechnikai okokból fontos lenne kiépíteni egy kamerarendszert. A területvédelem korszerűbb formája a mostaninál, a kuvaszoknál. Nem utolsósorban rögzítve lennének a piac mindennapjai. Aztán a teraszra és a faépületre is ráférne a rekonstrukció, a területrendezést is beleértve. Egyébként még egy híresztelés napvilágot látott a piaccal kapcsolatban: sokak szerint itt készül megyénk legfinomabb lángosa. Állítólag egyedi hozzávalókkal készül, szeretettel. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában