Közlekedés

2022.01.22. 08:06

Havas reggelre ébredt Komárom-Esztergom megye, a Közút máris kiadta a figyelmeztetést

Forrás: Kemma.hu

Forras: Kemma.hu

Komárom-Esztergom megye is behavazódott szombat reggelre. Többek között emiatt is adott ki figyelmeztetést a Magyar Közút. Mint közleményükben írják, országszerte változó intenzitással havazik hajnal óta, ezen kívül főleg a Dunántúl északi megyéiben, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viharos széllökések is várhatóak, melyek nyomán rövid időn belül hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. Erre elsősorban a magasabban fekvő területeken, leginkább a Dunántúli-középhegységben van esély.

Mindent bevetnek

A Közút továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett is, amíg az erősebb széllökések nem csillapodnak, több útszakaszon időszakosan télies útviszonyok mellett közlekedhetnek majd az autósok, mivel a burkolatról letakarított havat a viharos szél percek alatt visszahordhatja az úttestre.

Hófúvások idején a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek a közútkezelő szakembereinek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a letakarított havat is a burkolatra

− írták, hozzátéve, hogy a hófogó rácsok már 30–40 kilométer/órás széllökések felett is csak kisebb mértékben tudják tompítani a hóátfúvás kialakulását, mivel az erős szél nyomán azok is megtelnek hóval, ezért a friss havat is át tudja fújni rajtuk egy-egy erősebb széllökés. Így az utakon a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy nem mérséklődik. 

Várjuk olvasóink beszámolóit - Behavazódtak reggelre? Akadozik a forgalom? Várjuk fotóikat, beszámolóikat a [email protected] mailcímre! A levél tárgyába írják be: havazás, január 22.

A hófúvással érintett területeken található közutas mérnökségeknél ezért a hómarókat már az éjszakai órákban beüzemelik, hogy szükség szerint azonnal el tudják kezdeni a beavatkozásokat. Az országos közutak mentén egyébként közel 416 kilométernyi szakaszon van telepített hóvédő erdősáv, míg több mint 494 kilométeren hófogó rácsokat helyeztek ki a szakemberek a téli üzemeltetési időszak kezdetétől, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hófúvásokban leginkább érintett utak mentén.

Reggeli útviszonyok

Az Útinform szombat kora reggeli folttérképe szerint Komárom-Esztergom nyugati részében vizesek, a középső harmadában latyakosak, míg a keleti harmadában hókásásak a főutak, és a mellékutakon is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a középső harmadban a kisebb utak is hókásásak. A hőmérséklet, az egész megyében nulla és mínusz négy fok között van. A szél Tatabányától nyugatra 10-29 kilométer/órás, míg a megye keleti harmadában jelenleg kvázi szélcsend van, alig mozog a levegő. Ugyanakkor az itt autózók se bízzák el magukat, mert a látótávolság itt a legrosszabb: 100-300 méter közötti. 

Főutak állapota szombat reggel nyolckor. A megye nyugati felében vizesek, a többiben latyakosak a burkolatokForrás: Útinform

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform oldalon, az országos vagy megyei diszpécsereknél.

A Közút hozzátette: azért, hogy a közlekedés folyamatos lehessen, biztonsági okokból egyes útszakaszokon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek mozgását is korlátozzák majd, megelőzve az esetleges baleseteket és az azzal járó torlódásokat, hogy a közútkezelő gépei is folyamatosan tudjanak majd dolgozni.

Munkák az utakon

Komáromban, az 1-es főút Klapka György úti szakaszán közműépítési munkák kezdődtek, ezért a 87-es km közelében a négy sávból két sávot lezártak. Irányonként egy-egy sávot használhatnak az autósok. A 10-es főúton, Piliscsaba keleti határában kábeláthúzás miatt napközben sávlezárásra és sebességkorlátozásra kell készülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában