Módosítás

2022.01.21. 17:30

Hamar népszerű lett az új vasúti menetrend a Duna mentén

Alig több mint egy hónappal ezelőtt, 2021. december 12-én indult újra a rendszeres vasúti személyszállítás a 4-es számú Esztergom–Almásfüzitő vasútvonalon. Sütő Péter nyergesújfalui alpolgármester szerint jók az eddigi tapasztalatok: egy-egy reggeli, illetve két kora délutáni járat a legkihasználtabb.

Walczer Patrik

Bő egy hónappal ezelőtt indult újra a vasúti személyszállítás az Esztergom–Almásfüzitő vonalon, de máris sokan használják

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Mint arról korábban beszámoltunk, hosszas egyeztetés, térségi véleménynyilvánítás, majd önkormányzati összefogás eredményeként decembertől a napi egy-két vonat helyett már naponta több járat is szolgálatot teljesít a Duna mentén futó vonalon.  A kínálatbővítés következtében munkanapokon Esztergom és Süttő között öt vonatpár, Komáromig további három közlekedik. Hétvégén és ünnepnapokon Esztergom és Süttő között két vonatpár, Komáromig pedig további négy vonatpár jár, átszállási lehetőséget biztosítva Budapest, illetve Győr felé. 

A vonatok az első üzemnapon telt házzal közlekedtek, hiszen számos térségi lakos volt kíváncsi az újraindított szolgáltatásra. Az első napon térségünk településeinek önkormányzatai részéről Teller Péter, Lábatlan polgármestere, Sütő Péter, Nyergesújfalu alpolgármestere, valamint Bánhidi László, Tokod polgármestere is kipróbálták az új járatokat. 

– Az elmúlt egy hónap során folyamatosan növekedett az új szolgáltatást igénybe vevők száma, és ez igazán a reggeli, illetve délutáni csúcsidőszakban érvényesül. Mivel az új személyvonatokra az utasok az autóbuszbérleteikkel is felszállhatnak, így nem szükséges külön kiegészítő- vagy pótjegy vásárlása a vonatra, így sokkal egyszerűbbé válik az utazás – mondta el Sütő Péter.

Fontos a kommunikáció Már az első napokban beigazolódott, hogy a folyamatos kommunikáció rendkívül sokat számít, ugyanis még mindig vannak olyanok, akik nem hallottak az új menetrendről. A térségi önkormányzatok munkatársai számos különböző online és papíralapú hírmegosztó felületen igyekeznek felhívni a figyelmet a szolgáltatásfejlesztés előnyeire. Januártól például az Esztergom–Komárom vasútvonal Facebook oldalán folyamatos, naprakész információk érhetők el a járatok menetrendjéről, utazási időkről, illetve arról, hogy milyen előnnyel jár egy Budapestre dolgozni, vagy pedig Esztergomba középiskolába ingázó utasnak a vasúti szolgáltatás. További információk egyébként a www.mavcsoport.hu oldalon érhetők el. 

Megjegyezte, hogy az Esztergomba reggel 7 óra 16 perckor érkező, munkakezdésre dolgozókat és iskolakezdésre diákokat szállító, valamint a délutáni hazautat biztosító, Esztergomból 14 óra 43 perckor induló járatok bizonyultak eddig a leginkább kihasználtnak. Munkatársaik elemzése alapján egy hónappal az újraindítást követően is gyakran több mint harminc utassal közlekednek ezek a szerelvények.

– Településeink önkormányzatai bíznak abban, hogy a kínálatbővítés a regionális vasúti infrastruktúra fejlesztésének első lépése lehet. Amennyiben az utasok ténylegesen igénybe fogják venni az új járatokat és bebizonyosodik, hogy a vasútnak van létjogosultsága a Duna menti térségben, abban az esetben van realitása a vasútvonal komplex felújításának. Persze a hatályos regionális és megyei területfejlesztési koncepciókban meghatározott irányelvek mentén – tette hozzá az alpolgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában