Gyász

2022.01.17. 09:06

Erdő Péter gyászmisén emlékezett meg a kesztölci hitéletet formáló plébánosról

Szombaton helyezték örök nyugalomra Tarnóczi Ferenc érseki tanácsost, a település nyugalmazott plébánosát, aki negyvenegy éven át szolgált a községben.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Római Szent Kelemen-plébániatemplomban Erdő Péter bíboros celebrálta a gyászmisét, ahol az evangéliumot követő szentbeszédében felidézte Tarnóczi Ferenc életútját. A köztiszteletben álló plébános 1929-ben Dorogon született, 1956-ban szentelték pappá, majd tizenöt éven át különböző helyeken szolgált káplánként. Erdő Péter közkedvelt, jó kollégaként emlékezett vissza rá. 

– Amikor 2010 után lelkipásztori látogatást, vizitációt végeztem Kesztölcön, az idős plébános értékes szolgálatát láthattam. Meg is beszéltük munkatársainkkal, amit láttunk – mondta, majd így folytatta: – Sok helyet látogatva leszűrhettük, hogy az a pap teljesíti jól a szolgálatát, aki hisz abban, amit végez és szeretettel valóban a rábízott hívő közösséget akarja szolgálni. Akkor lehet idős vagy fiatal, egészséges vagy már betegeskedő, lehet különböző a kultúrája vagy a temperamentuma, az emberek megérzik rajta Krisztust és szeretni fogják. Ezt az érzést tapasztalhattuk itt is – mondta. 

Erdő Péter azt is elmesélte, hogy Ferenc atya évtizedeken át fáradhatatlanul járta a környéket plébániája érdekében, olykor kismotorral, máskor pedig terepjáróval közlekedett. 
– Egyszer szovjet típusú terepjárójával olyan hitelesen mozgott, hogy a katonai forgalomirányítók be is igazították egyenesen a szovjet laktanyába – idézte fel. 
A szentmisén Vöröskői István korábbi polgármester az egyházközség, Pálmai József nyugalmazott pedagógus a Szent Kelemen Polgári Kör, míg Radovics Istvánné alpolgármester az önkormányzat nevében búcsúzott a plébánostól, majd a jelenlévők utolsó útjára kísérték. W. P. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában