Kezelés

2022.01.17. 17:30

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

Új részletek láttak napvilágot a kórház új épületéről, amelyben a magasnyomású oxigénterápiás részleg kap majd helyet.

Feleki Marietta

Fotó: Shutterstock

Kiírták a közbeszerzést az esztergomi Vaszary Kolos Kórház új részlegének építésére, derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az új épületben hiperbar oxigénterápiás (HBOT) részleget alakítanak ki, amely széles körben lesz elérhető.

Elsőként az országban

Ez lesz az első államilag finanszírozott, egyben kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamra Magyarországon, tudtuk meg Dr. Pák Pétertől, az esztergomi kórház főigazgatójától. Mint Lugosi Krisztina, a kórház operatív igazgatója hozzátette: a beruházás teljesen állami támogatásból valósul meg. A kezelés hazai finanszírozásának kidolgozása még folyamatban van, első lépésként pilot projekten belül valósul meg.

A kormánytámogatásról szóló határozat szerint a beruházásra 648 millió 978 ezer 931 forint áll rendelkezésre. A terv szerint egy 457,50 négyzetméter alapterületű épületben kapna helyet a részleg, amelyben 11 pácienst tudnak egyszerre ellátni. Az új épület a véradó és a belgyógyászat közötti területen épül majd fel, és mind akut, mind krónikus betegek ellátására alkalmas lesz. Az épület közelében kialakíttatunk egy 35 férőhelyes parkolót, illetve biciklitárolót is, részletezte a beruházást Lugosi Krisztina.

Széles körben alkalmazható

A közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a tervek szerint az épületben lesznek majd a terápiás helyiség működéséhez szükséges technikai illetve személyzeti helyiségek is. A többi helyiség a terápiára érkező betegek kiszolgálását biztosítják, így vizesblokkokat, ruhatárat, várókat, illetve vizsgáló helyiséget hoznak létre.

A betegek egy részét ambuláns ellátás formájában, míg más részüket a kórház más osztályairól szállítva kezelik. A kétféle betegforgalom elkülönül majd egymástól: az ambuláns betegek a kórház udvara felől, akadálymentes rámpán keresztül elérhető bejáraton át közlekednek, míg a kórház egyéb osztályairól érkező betegeket a belgyógyászati épület felől, végig épületen belüli útvonalon szállítják. A belgyógyászati épülettel a belső kapcsolat megteremtésére földszinti és emeleti kialakítású épületrész készül, amelynek felső szintjéről a terápiás helyiségbe lift viszi majd a pácienseket.

– A gyógyászati célra használt magas nyomású oxigén kezelés sok évtizedes múltra tekint vissza. Hazánkban eddig csak a magánegészségügyben volt korlátozottan elérhető. A tapasztalatok alapján az oxigénterápiával betegségek széles köre kezelhető. Egyes akut esetekben, így például szén-monoxid-mérgezés, súlyos fertőzések vagy légembólia esetén életmentő a terápia, ilyenkor a kórházi háttér elengedhetetlen. A krónikus betegségek közül elsősorban a nem gyógyuló sebeket kell kiemelni, úgy a cukorbetegek, mint az érbetegek esetében, ilyenkor a betegek nagy része ambulánsan kezelhető. A betegek a kezelés ideje alatt egy, a repülőgép utasteréhez hasonlító kamrában ülnek, arcukon oxigénmaszkkal – mondta el Dr. Kanász Gábor, a Magyarországi Hiperbár- és Búvárorvosi Társaság titkára.

A kezelés lényege

 A hiperbárkamrában a normál szintnél kétszer-háromszor nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú, 100 százalékos oxigént lélegeznek be a páciensek. A megnövelt nyomás és az oxigén hatására a beteg vérének oxigénszintje a normál érték 20-szorosára is megnőhet, írja a webbeteg.hu. 

Normál légköri nyomáson szinte csak a vörös vérsejtek szállítanak oxigént a sejtekhez, a túlnyomásos kezelés hatására viszont az oxigén nagy mennyiségben beoldódik a véráramba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában