Kálvária

2022.01.28. 14:04

Átok ül az Akácfa utcán - szenvednek a lakók a csőtörések miatt

Két család is úgy érezheti magát a tatai Akácfa utcában, mint akiken átok ül. Öt hónapon belül már másodszor öntötte el házukat a víz. A vízmű ismét reagált a történtekre.

Feleki Marietta

Két tatai család szenved a csőtöréstől

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Mint megírtuk, ismét csőtörés volt Tatán, az Akácfa utcába január 25-én kora reggel. A katasztrófavédelem, a vízmű és a városgazda a helyszínen mindent megtett a károk elhárításáért, ám a lakók ettől még nem nyugodtak meg. 

Zubogott a víz az utcában 

Varga Mihály Sebestyén, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: 5 óra 13-kor érkezett a bejelentés a csőtörésről. Az utcán 2-300 méter hosszan folyt, két ingatlan alagsori helyiségeiben pedig derékig állt a víz. A tatabányai hivatásos tűzoltók több tíz köbméter vizet szivattyúztak ki a 60-as és a 62-es számú ingatlanról. 

Ugyanaz a cső tört el, amelyik öt hónapja (Forrás: F. M. / Kemma.hu)

A művelet két órán keresztül tartott. A szóvivő hozzátette: egy távközlési oszlop miatt a vízmű szakemberei értesítették a távközlési szolgáltatót is, amely szintén odasietett.

Az utcát a művelet idejére lezárták a vízmű (Forrás: Zantleitner Ingrid / Kemma.hu)

Megint ugyanaz történt

A helyszínen jártunkkor már nem borította víz az Akácfa utcát, ám a baj nem múlt el nyom nélkül: a két legjobban érintett ingatlan bejáratánál állt a sár, a falak combmagasságig víz- és sárfoltosak. Az utcán álló furgonon is látszott: vízben állt.

A kocsin látszanak a víz nyomai (Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra)

A 62-es számú házból Szelőczeiné Győri Márta fogadott minket. Elkeseredve mesélte: hajnali fél ötkor egy szomszéd ébresztette őket  hogy (már megint) ömlik a házuk garázsába a víz az utcáról.

– Szürreális az egész, egyszerűen nem hittem a szememnek, hiszen mindössze öt hónapja már ez egyszer megtörtént – mondta. A családnak akkor többmilliós kára keletkezett. Járműveik és a vállalkozásuk eszközei áztak be... Bár a nagyteljesítményű hűtőket és a járműveik egy részét megjavították, volt, ami javíthatatlanná vált. 

A falak azonban megszívták magukat vízzel, amely - elmondásuk szerint - a felső szintekre párolog.   

– Arra eszméltünk az első beázás után, hogy penészesek a falak. Ha a beton megszívja magát vízzel, az valahol elpárolog – ez most felfelé történik… – vette át a szót a férj, Szelőczei Szabolcs. Mint mondja, az egyik előző autó helyett ugyan szereztek másikat, ez azonban szintén beázott. 

– Purgel Zoltán alpolgármester is kijött reggel megnézni a helyszínt. Ígérete szerint a város gyorssegélyt igyekszik adni – tette hozzá az asszony. 

Nyomok a falakon 

A férj vezetett körbe bennünket a beázott helyiségeken, ahol elmondása szerint hömpölygött az áradat. Az ajtón, a falon, de még a polcokon is a sáros víz nyomai látszódtak. Mind a mostani, mind az augusztusi beázásé: az előbbi comb-, utóbbi körülbelül mellmagasságban. A padló is nedves volt.  A garázsban pedig, ahol reggel még a kocsi volt, még áll néhány centiméternyi víz. 

– A mostani esetnél az volt a szerencse, hogy a garázs végében ki tudtam nyitni a szennyvízelvezető tetejét, az elnyelt valamennyit a vízből. Így ki tudtam gyorsan menteni az autókat is, de az egyikbe így is befolyt a víz… Ezúton szeretném egyébként megköszönni annak az illetőnek, aki hajnalban becsengetett hozzánk, és jelezte a bajt. Ha ő nem szól, akkor biztos, hogy még több víz árasztja el a garázsunkat – emelte ki. 

Szelőczei Szabolcs mutatja, hol állt a víz a januári áradatnál (Forrás: Zantleitner Ingrid / Kemma.hu

A család a biztosítóval és a szolgáltatóval szemben már benyújtotta kárigényét a tavalyi eset után. Most újabb procedúrával kell szembenézniük.

 A lakók aggódnak 

A szomszédjuk, a 60-as számú házban lakó Szantner Zsuzsanna garázsa, benne az autója is beázott kedd hajnalban. 

– Az első csőtörés után megmentett tárgyaink most újra eláztak. A falak vizesek, ráadásul a házba folyamatosan száll fel a szag a garázsszintről…. – panaszolta. – Egy cicacsalád lakott még a garázsomban, nekik is menekülniük kellett a víz elől – panaszolta.

A falak és a kocsi is vízben állt (Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra)

Mivel az utca lejtős, a nagyobb felhőszakadások esetén is a két ház irányába tart a víz. Bár a vízelvezetés nem tökéletes, a lakók tapasztalata szerint azt a mennyiséget a garázsok előtti elnyelőgödör még elbírja. Ám egy csőtöréskor nagy mennyiségben, hirtelen kizúduló vizet már nem. 

– Ez így nem állapot, hogy állandóan készenlétben kell állnunk, mikor árasztja el a házat a víz. Tönkre fog menni így az épület. És hatalmas költség mindig megjavítani, ami beázik – tette hozzá Szelőczei Szabolcs. A vízmű szakemberei ottjártunkkor gőzerővel dolgoztak az eltört cső javításán. Ám a lakókat ez nem vigasztalja. Azt mondják: már annak is örülnének, ha a rendszert korszerűsítenék, hogy ne kelljen tartani újabb csőtöréstől...

A vállalkozásuk eszközei az első csőtörésnél beáztak, most ismét kaptak a vízből (Forrás: Zantleitner Ingrid / Kemma.hu)

Tervezik a korszerűsítést az utcában

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt.-t is kérdeztük a kialakult állapotokról. Tájékoztatásuk szerint  január 25-én az Akácfa 60-as számú ház előtt levő NA100-as eternit gerincvezetéknek az a szakasza tört el, amely nem volt érintett a 2021. augusztusi javítással.  A vízmű szakemberei a probléma helyének lokalizálása után elvégezték a hibaelhárítást, műanyag KPE csőre cserélték az eredeti eternit vezetéket. 

Az augusztusi hiba elhárítása óta egyelőre nem történt egyéb felújítási munka az érintett szakaszon, a korábbi években ezen a területen nem volt meghibásodás. Kiemelték, hogy az ÉDV Zrt. tervei között szerepel a teljes szakasz cseréje, amelynek ütemezéséről a társaság egyeztet tatai önkormányzattal is.

A vízmű tervezi az egész szakasz felújítását (Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Hozzátették: sajnálatos egy ilyen káresemény, azonban az ÉDV Zrt. felelősségbiztosítása kiterjed az ilyen jellegű események kezelésére. A tavaly augusztusi Akácfa utcai károkat már lezárták, a társaság mindkét károsult részére átutalta az önrész összegét, a biztosító pedig szintén mindkét károsult részére megtérítette a megállapított kárösszeg önrész feletti részét.

Fontos, hogy a január 25-én keletkezett károk bejelentése még aznap megtörtént a felelősségbiztosítási ügyekben eljáró biztosító felé. A körülményekre való tekintettel az ÉDV Zrt. kérte a soron kívüli kapcsolatfelvételt és szemlét.

Soron kívül intézik a két ingatlan ügyét (Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Az ügymenet azonos a korábbival: az ÉDV Zrt. a kárbejelentésben megkérte a kárszakértői kivizsgálást és a kárösszeg meghatározását. Egyedi kárszámon megtörténik a bejelentés nyilvántartásba vétele, majd a kárszakértő a károsult jelenlétében szemlézi a bemutatott és dokumentált károkat és meghatározza a fizetendő kárösszeget. Az önrész alatti részt átutalják a károsultnak, a felette lévő összeget a biztosító téríti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában