Hegymászás

2022.01.27. 13:49

A világ öt legmagasabb hegycsúcsát hódítja meg a volt esztergomi diák, Suhajda Szilárd

A z egyik nehezebbnek tartott csúcsot, a Himalájabeli K2-t már nem egyszer megmászta, most még több kihívásra adta a fejét a hegymászó.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Forras: Facebook/Suhajda Szilárd

A volt esztergomi diák, Suhajda Szilárd újabb embert próbáló kihívásra készül, ezúttal egyedül. Suhajda és hegymászótársa, Klein Dávid 2017-ben indították közös projektjüket a Himalája második legmagasabb csúcsának, a K2-nek meghódítására. A két hegymászó számos kalandot élt át együtt, ám közös „küldetésük” a közelmúltban véget ért, és külön utakon folytatják tovább. Erről több Facebook-bejegyzésben számolt be Suhajda.

Legutóbb pedig újabb küldetésről adott hírt a hős: most egyedül készül megmászni négy másik, nyolcezer méter feletti magasságú hegycsúcsot.  A The Big Five (szabad fordításban: a nagy öt) földünk első öt legmagasabb hegycsúcsa. Ezek sorrendben:

  1. Mount Everest, 8848,86 méter
  2. K2, 8611 méter
  3. Kancsendzönga, 8586 méter
  4. Lhoce, 8516 méter
  5. Makalu, 8463 méter

Suhajda a K2 csúcsát már meghódította, így a többi négyre szeretne a következő időszakban feljutni, mindezeket oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

„A K2-n elért siker után sokszor kérdezték tőlem: »Ha a legnehezebbnek tartott nyolcezres csúcs sikerült, akkor biztosan meg tudnám mászni mind a 14 nyolcezrest. Ez a tervem?« Nem. Ha minél több hegyre szerettem volna feljutni, akkor nem töltök el három évet a K2-n. A „Hegyek Hegye” viszont fontosabb volt bármi másnál: maga a hegy. EZ A HEGY! A vonzalom, az érzés, a kihívás – a szenvedély, ami éveken át fűtött! Azóta pedig nem titok: az Everest jelenti a legnagyobb csábítást. Reinhold Messner írt a THE BIG FIVE-ról. A Himalája Koronájának legfényesebb ékkövei – az öt legmagasabb hegycsúcs. A legnagyobb kihívás. Azonnal és kristálytisztán éreztem, hogy megtaláltam, amit kerestem!

Egy jól definiált küldetés. Egy történet, amire építeni lehet – 5 hegycsúcs, amit belátható időn belül teljesíthetek. Egy olyan kihívás, amit reális célnak érzek. Egy olyan cél, ami az enyém.

- írta posztjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában