Épült, szépült

2022.01.16. 08:47

A koronavírus sem szabott gátat tavaly a Kisbéri járás töretlen fejlődésének

A tavalyi év a világjárvány ellenére is sikeres év lehetett a Kisbéri járás beruházásait illetően – számos nagy beruházást adtak át. A tavalyi év összefoglalójában a legjelentősebbeket foglaljuk össze.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

A városcentrum revitalizációjának részeként összesen 140 millió forintból újították fel a kisbéri Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomot. A kétszázéves épületet a kormány és a Győri Egyházmegye támogatásával állították helyre, a munkákat 2020. június 29-én kezdték és 2021. március 31-én fejezték be. 

Sinkovicz Zoltán polgármestere egy korábbi tájékoztatón elmondta, hogy a templom falait sótalanítás és víztelenítés után új burkolattal látták el, a csonka tornyok tetején és a közöttük lévő balusztrádot kicserélték, valamint a tornyok új födémet kaptak és mindemellett egy óraszerkezetet is beépítettek. A beruházáshoz a kormány mintegy nyolcvanmillió, a Győri Egyházmegye pedig további hatvanmillió forinttal járult hozzá. A járásközpont ikonikus épületét július közepén szentelte fel ás áldotta meg dr. Veres András győri megyéspüspök. 

Augusztusban a bakonyszombathelyi kicsiket érhette hatalmas öröm: egy kétcsoportos, 25 férőhelyes óvoda, valamint a 15 férőhelyes bölcsőde készült el a településen. A közel egy évtizedre visszanyúló építkezés összköltsége 360 millió forint, melyből a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertes pályázati támogatás csaknem 320 millió forintot fedezett. Ezt követően 2020 elején szintén a TOP-ból elnyert 73 millió forintos többlettámogatás tette lehetővé, hogy az építkezés végre elkezdődhessen.

 Az összesen 732 négyzetméter alapterületű épületegyüttesben foglalkoztató helyiségek és vizesblokkok mellett kialakítottak egy, az étkezéshez szükséges melegítőkonyhát, étkezőt, mosodát, mosogatószobát, szertárakat, tornateret, valamint öltözőket is. A létrejövő, a huszonegyedik századi feltételeknek teljesen megfelelő intézmény összesen hat új munkahelyet teremtett Bakonyszombathelyen. 

Novemberre készült el a bakonyaljai közlekedés két jelentős fejlesztése: megépült 546 millió forintból a körforgalom. A megújult rész 46 jelzőtáblával, 2378 cserjével, 13 fával és 1300 négyzetméter füvesítéssel lett gazdagabb. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Magyar Falu Program keretében csaknem öt hónap alatt elkészült a bakonyszombathelyi csomópont, mellette megújult a Kisbér–Veszprémvarsány összekötő út 330 méteres szakasza. 

Legutóbb a Nagyboldogasszony-plébánia épülete készülhetett el Kisbéren, melynek felújítását a kormány 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatással segítette – a tervek elkészítésének 10 millió forintos költségét pedig saját forrásból fedezték. A város legrégebbi épületének felújítása 2020. októberében kezdődött, és a 2022-es év elejére készült el. Az épület emeletén plébánosi lakórészt, illetve a vendégszobát alakítottak ki. A földszinten a plébániahivatal két irodája kapott helyet, emellett újra közösségi térként működhet az eredeti állapotban megőrzött két boltíves nagyterem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában