Gyalogos felüljáró

2022.01.29. 09:53

120 milliós támogatást kap a MÁV a tatabányai vasútállomás felújítására

A projekttel a tatabányaiak régi vágya teljesülhet: a vasútállomás és a hozzá kapcsolódó épület végre megújulhat.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A tatabányai vasút­állomás felújítása és akadálymentesítése, valamint a két városrészt összekötő gyalogos felüljáró megépítése kapcsán újabb kormányzati támogatásról számolt be Bencsik János országgyűlési képviselő közösségi oldalán. Bejegyzésében a miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő ezt írta:

A Kormány 120 millió forintot biztosít a 8826/2 helyrajzi számú tatabányai ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez a MÁV számára a Modern Városok Program keretében a tatabányai vasútállomás felújítása és akadálymentesítése, valamint a két városrészt összekötő gyalogos felüljáró megépíthetősége érdekében.

Ezzel a projekttel a tatabányaiak régi vágya teljesülhet: a már évtizedek óta felújításra szoruló vasútállomás épülete megújulhat. Az elmúlt időszakban több sajtótájékoztatón számolt be Bencsik János arról, hogy tárgyalásokat folytat a kormány, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Államvasutak Zrt., valamint a megyeközpont vezetőivel, hogy a helyiek által régóta várt ügy megoldódjon. 

Az előkészítéssel és tervezéssel kapcsolatos feladatokat Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bevonásával a Magyar Államvasutak Zrt. végzi. 

A vasútállomás és az utasforgalmi hídszerkezet megépítése mellett vágányáthelyezések, peronok szélesítése, hídszerkezet, akadálymentesített utasforgalmi terek kialakítása szerepel a beruházásban, amelynek eredményeként teljesen új híd köti majd össze Dózsakertet és Újvárost. Ezen a szinten épül majd ki az utasforgalmi szolgáltatás is.

Ha a jegypénztárak átköltöznek, elbontják a régi hídszerkezetet. Az új vasúti szerkezet építése, az utasforgalmi rész és hídszerkezet, valamint a pályaudvar vágányképének kialakítása 2023-ben kezdődik, s optimális esetben várhatóan 2025-ben zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában