Felújítás

2021.12.10. 20:01

Újjászületett a bajnai Sándor-Metternich-kastély: fotókon mutatjuk, milyen lett

Pénteken avatták fel a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt, melyet a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében mintegy 2 milliárd 280 millió forintnyi összegből újítottak fel. A rekonstruált épületegyüttes turisztikai szempontból sokat lendíthet a térségen.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az ünnepségen Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat, Romanek Etelkát, a megyei közgyűlés alelnökét is. Ezután ismertette, hogy a társaságuk feladata a Magyarországon található, állami tulajdonban lévő, kiemelt várak, kastélyok, egyéb örökségvédelmi szempontból fontos műemlékek üzemeltetése, fejlesztése, vagyonkezelése és turisztikai célú hasznosításának újragondolása.

Kiemelte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 1,723 milliárd európai uniós forrásból, illetve mintegy 557 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg a felújítás.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa ismertette a Sándor-család rövid történetét, valamint arról beszélt, hogy az épület a rendszerváltás után termelőszövetkezeti irodaként, majd gépállomásként is működött. Említette azt is, hogy a legenda szerint fogadásból egy kisebb méretű traktorral mentek fel a kastély ma is látható márványlépcsőjén.

Kiemelte, hogy a tárlat révén nem csak gróf Sándor Móric lovas mutatványait ismerhetjük meg, hanem azt is megtudhatjuk, hogy jeles gazda volt, valamint, hogy mecénásként támogatta gróf Széchenyi István lóversenyzéssel kapcsolatos terveit. Sándor-Metternich Paulinát pedig egyfajta divatdiktátor volt a kontinensen, és a kortársai másolták őt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az országos program keretében egy méltatlanul elfeledett, veszni hagyott, pusztulásra ítélt épület született újjá. Úgy véli, hogy a magyar, az osztrák-magyar és a közép-európai történelem újabb fontos darabja kerül a helyére.

A beszédek után Gulyás Gergely átadta a kastély kulcsát Glázer Tamásnak, majd Pallagi Tibor polgármesterrel és dr. Virág Zsolttal közösen átvágták a szalagot. Az épületegyüttes bejárása előtt Bajna első embere azt mondta: a megújult kastély turisztikai vonzereje a szálláshelyek bővülésében és a helyben készült kézműves termékek számának gyarapodásában is tetten érhető.

További részleteket a 24 Óra december 11-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában