kutatás

2021.12.02. 07:00

Tata lett az ötödik legélhetőbb város, a tatabányaiak is örülhetnek

A Tatai járás az 5. legélhetőbb és a 6. legbiztonságosabb, míg Tatabánya környéke az ország 8. legjobb vásárlási övezete. Erre jutott a Takarék Index 2021-es felmérése.

Kemma.hu

A Tatai járás az 5. legélhetőbb és a 6. legbiztonságosabb, míg Tatabánya környéke az ország 8. legjobb vásárlási övezete. Erre jutott a Takarék Index 2021-es felmérése.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Nem meglepő, hogy a nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze többek között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. A legmagasabb pontszámot Budapest kapta, de az első tízben található még a Pilisvörösvári, a Móri, a Debreceni, a Tatai, a Bólyi, a Budakeszi és a Veszprémi járás, amelyek egymáshoz képest nagyon hasonló pontszámokat kaptak.

Tatán jó élni – ez derül ki a Takarék Index 2021-es felméréséből (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

Az ötödik helyen végzett Tatai járásba a járásszékhelyen túl még kilenc település tartozik: Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Naszály, Neszmély, Szomód, Tardos és Vértestolna. A legmagasabb értékű oktatási mutatóval Budapest rendelkezik, amelyet régiónkból a Győri, a Veszprémi, majd a Szombathelyi és a Bólyi járás követ. A kutatás eredményéről Michl József, Tata polgármestere is örömmel számolt be közösségi oldalán.

A bűnözési helyzet, mint arra számítani lehetett, a nagyobb városokban volt kedvezőtlenebb a kiemelt bűncselekményeket vizsgálva. A legbiztonságosabb a Móri járás lett, de a Tatai hatodik hely azt mutatja, hogy ez is kifejezetten biztonságos környék. A Takarék Index elemzői azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott lakónak, melyek nyújtják a legtöbb és legmagasabb szintű szolgáltatást. Az oktatási, az egészségügyi, a kulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe.

A járás pezsgő kulturális életét a tatai nagyrendezvények – mint a Patara – emelik az átlag fölé (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

Vásárlási szempontból a legjobb helyzetben a Budapesten élők vannak, akik nagyon sok bolt közül válogathatnak. A fővároshoz képest a többi terület jelentős lemaradást mutat, de Tatabánya itt az élmezőnyhöz tartozik a maga nyolcadik helyével.

Fizetésekben is fejlődik a megye

A Világgazdaság írta meg a napokban, hogy látványos ütemben zajlik a vidéki bérek felzárkózása az ipari termelés felfutása miatt. Megyénkben 2010-ben még 128 ezer 180 forint volt a nettó átlagkereset, amely mára 281 ezer 950 forintra nőtt, köszönhetően elsősorban az ipari parkokba települt számos fejlesztésnek. Ennél magasabb átlagbérre csak Budapesten és Győr-Moson- Sopron megyében lehet szert tenni a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Összességében a megyeszékhelyek élhetőségi rangsorában Tatabánya a 11. helyen végzett. Az első három helyen Budapestet, Veszprémet és Székesfehérvárt találjuk, míg a tizenkilencedik, utolsó helyre Kecskemét került idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában