Stresszmentes élet

2021.12.25. 12:00

Pál Feri atya receptre írná fel mindenki számára az énidőt

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudunk nemet mondani. Vagyis tudunk, de úgy, hogy abból a végén mégis igen lesz. Egyebek mellett a túlvállalás is vezethet kiégéshez. Azért, hogy ez ne következzen be, érdemes elfoglalni Pál Feri atya székei közül legalább egyet.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Krónikus stressz miatt is jöhet létre a kimerültség, motiválatlanság és teljesítményromlás – szögezte le Pál Feri atya a kiégés legfőbb tüneteit legutóbbi, az oroszlányi bányászklubban tartott előadásán. 

Az eredeti „foglakozása” szerint katolikus pap, akit egyébként negyed évszázaddal ezelőtt szenteltek fel, most teljesen más minőségben érkezett a bányászvárosba. Mentálhigiénés szakemberként és magánemberként beszélt arról, hogyan vehetjük elejét a kiégésnek és milyen praktikákat tanácsos betartani, amivel ha nem is elkerülhető, de tompítható az érzés. 

– Kiégni nemcsak munkavállalóként lehet – osztotta meg a nézőkkel. Mint mondta, érezheti ezt az ember szülőként, nagyszülőként, feleségként, barátnőként, de még kutyatartóként is. Ünnepek előtt, a karácsonyi nagybevásárlás közepette és az ajándékok utáni véget nem érő rohangálásban is. – A kiégés csakis úgy jöhet létre, ha nem vigyázok eléggé magamra. És a környezetem sem. Talán a legszembetűnőbb ismérv, amikor a szabad vágyból kényszer lesz. Aztán ide tartozik a saját szükségletünk elhanyagolása és még sorolhatnám – mondta az előadó, aki a stand up-os fellépőket meghazudtoló előadásmódjával lehengerlő pillanatokat okozott a kulturális intézmény hallgatóságának. 

– A mai emberek zöme nem tud nemet mondani. És ez sokkal nagyobb probléma, mint gondolnánk. Ugye sokszor halljuk, hogy még ezt megcsinálom, még ide lerohanok aztán meg csodálkozunk, ha az élet valamilyen úton-módon közbeszól. Mondjuk szerelőhöz kell vinni az autót, vagy a nagy rohanás közepette kificamodik a bokánk – ilyen és hasonló példákkal támasztotta alá az atya a világnézetét és további példákkal állt elő, mivel javíthatunk a helyzeten. Kiemelte, kellő önismeret hiányában nem ér semmit az egész. Az mindennek az alfája és ómegája.

Fontos megkülönböztetni, hogy mi a fontos és mi a sürgős. Nem az időt rendelem a feladathoz, hanem fordítva. Mindig van választás – tette hozzá, majd az egyensúly jelentőségéről kezdett beszélni. – Fontos a balansz, mert akkor nyúlunk a függőségeinkhez amikor az felborulni látszik. Akkor bátrabban nyúlunk alkohol után, vagy kábítószerek között keresünk vigaszt, de lehet szó játékszenvedélyről, de akár nassolás utáni vágyról is. 

Később – persze átvitt értelemben – lehullt minden lepel a négy székről, amik a színpad közepén vártak sorukra. Az első bútordarab a napi szükségletet ábrázolta. Vagyis a minimum 6 óra alvást és a napi egy melegétel elfogyasztását jelenti. Amennyiben lehetséges, történjen az a lehető legnyugodtabb körülmények között és ha lehet, este 8 óra előtt. A második szék a heti minimumot jelenti, egy szabadnapot. Pál Feri atyának ez általában szerda, és embermentes. 

Igyekszik heti rendszerességgel olyan programot szervezni magának, ahol nem találkozik másokkal és önmagába mélyedhet. Ilyen például az erdőjárás. Aztán elérkeztünk a havi minimumhoz, ami a rehabilitációról szól. Igyekszik minden hónapban olyan programot találni magának, ami feltölti és közösségi életének fellendítésében fontos szerepet kap, például egy-két baráti találkozó. Végül az éves minimum következett, ami két hét szabadságot jelent. Összességében ez Pál Feri atya kiégés elleni receptje. Ami természetesen mindenkinél más és más lehet, személyre szabott. Ezek inkább mankót jelenthetnek azoknak, akik az életben, vagy ünnepek tájékán kilátástalanságban szenvednek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában