Meglepetés

2021.12.26. 09:22

Óriási összefogás Tatabányán: karácsonyi ajándékot kaptak a rászoruló gyerekek

Példaértékű összefogás eredményeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az idén adományokkal segítettek a Hatos- és Mésztelepen élő családoknak. Több száz táskányi tartós élelmiszert, mikuláscsomagot és játékot adtak át az itt élőknek.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A Hatostelepen lévő Máltai játszótér mellett áll a Tatabányai Jelenlét program központja. Befelé haladva egy családdal találkoztunk. A gyerekek díszes dobozt szorongattak, kísérőik kezében csomagok, s azokból bejglis- és tésztászacskó kandikált kifelé. A házban katonás rendben sorakoztak a tartós élelmiszerekkel feltöltött nejlonzacskók, s a gyönyörűen becsomagolt dobozok. Mindegyiken szerepelt: hány éves fiúnak vagy lánynak szóló ajándékot rejt. 

Mitrocsák László, a Tatabányai Jelenlét program Mésztelep, Hatos-telep szociálisprogram-vezetője mesélt az idei adományokról. 

– Példaértékű összefogásnak köszönhetően a családoknak többféle adományt tudunk adni – mesélte, miközben haladtunk az egyik családhoz. – Korábban felkerestük az ipari parkban lévő cégeket is. Nyitottságuknak köszönhetően még munkalehetőséget is sikerült biztosítanunk néhány szerényebb körülmények között élő állástalannak. 

Száznál is több ajándék gyűlt össze a rászoruló gyermekek számára.

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Megtudtuk: huszonöt éve szervezi meg a szeretetszolgálat az Adni öröm! akciót. Idén tartós élelmiszereket gyűjtöttek a nagyobb bevásárlóközpontokban, s a bánhidai református gyülekezet is a segítségükre sietett. Megérkeztünk a családhoz, ahol miután megköszönték az ajándékokat, beszélgettünk. Családról, s főként a háromhetes legifjabbról. Hogy meg ne fázzon, a legbelső szobában altatták. Visszaültünk az autóba. 

– Az adományokat kiváló munkatársaim segítettek a lehető leggyorsabban szétosztani, hogy az ünnepek előtt eljuttathassuk azokat a családokhoz – mondta el a szakember. 

Hozzátette: csaknem kétszázötven családdal állnak kapcsolatban. Itt még gyakori, hogy több generáció együttes élettere mindössze 35 négyzetméter. Újszülött a legifjabb és nyolcan feletti a legidősebb, aki a látókörükben van. S ebben a városrészben igen sok 14 éven aluli gyermek él. 

– Tizenkét éve dolgozunk itt a Jelenlét programmal. A lehetőségek azóta folyamatosan bővültek. Szélesedik a kapcsolatrendszerünk, a támogatók köre, s az itt élők is egyre nyitottabbak azokra a programokra, amelyeket szervezünk. 

Néhány jó példát említ László. Ilyen a Máltai Szimfónia program, ahol zenét tanulhatnak a gyerekek; vendégségben jártak már Budapesten a Zeneakadémián, s színpadra mernek már állni. Az idősek klubja, a kertészeti projektek is nagyon fontosak, s népszerű a Csináld magad műhely is, ahol abban segítenek, hogy a telepiek saját maguk el tudjanak végezni néhány egyszerűbb szakmunkát. Kitanulhatják a gipszkartonozást, a burkolást, a festést. 

– Kiemelkedő öröm számunkra, ha egy nagyobb cég vezetője személyesen látogat meg bennünket. Szerencsére ma már egyre több ilyen van. Remek az is, hogy az általunk szervezett programok nagy látogatottsággal zajlanak. Kiváló kollégákkal tudok együtt dolgozni. A nyitottság jellemzi a munkánkat. Mi az itt élők problémáira, ők pedig az általunk javasolt újításokra nyitottak. Bízom benne, ez a tendencia megfelelő anyagi háttérrel együtt folytatódik a jövőben is. A focipályán két fiú rúgta a labdát. Nappal van, de hamarosan akár szürkületben is megtehetik. Érkezik az újabb adomány. Lesz lámpa a pálya mellett. 

A különböző cégek, cégvezetők adományokkal segítettek A Grundfos mikuláscsomagok mellett szaloncukrot, bejglit és tartós élelmiszereket ajánlott fel a szolgálatnak. A Bridgestone támogatásával valósult meg a játszótér. A máltaiak azóta rendszeresen kapcsolatban állnak a céggel, s most is tartós élelmiszerekkel érkezett a vállalat vezetője a Hatos-telepre, a Hegy utcába. A beszélgetésük alkalmával az is kiderült: telente délutánonként nem tudják használni a játszóteret, mivel korán sötétedik, és nincs világítás körülötte. A cégvezető ígéretet tett arra, hogy mielőbb azt is megoldják. A Volta Energy Solutions karácsonyi gyűjtést szervezett, három hatalmas bevásárlókocsit töltenek meg játékokkal, ajándékokkal, s hozzák el még az ünnep előtt a Hatos-telepen élő gyerekeknek. A Güntner-Tata és a vizek városának cserkész csapata cipősdoboz-akciót hirdetett, s volt olyan vállalkozó is, aki pénzügyi támogatást nyújtott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában