Elképesztő

2021.12.05. 16:40

Nekünk tisztelegnek a bolygók: szabad szemmel látható jelenségek az égen

Különleges égi látványban lehet részünk a december 6-ai héten, ha kicsit jobban figyelünk sötétedés előtt a fejünk fölé. Kár lenne kihagyni!

Kemma.hu

Forrás: scabhegyicsillagvizsgalo.hu

A december 6-ai héten a Mikulás nem csak ajándékokat hoz, de az égre is csupa csodlálatos dolgot fog varázsolni – tudtuk meg a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldaláról.

Az idei évben Mikulás másnapján, vagyis december 7-én, kedden láthatjuk a legfényesebb Vénuszt. Olyannyira fényes lesz, hogy még a nappali égen is felfedezhetjük szabad szemmel. A bolygó -4,7 magnitúdós fényességével túlmutat mindenen és szinte mindent maga mögé utasít majd a koraesti égen. A hónap elején ráadásul 2 és fél órás késéssel nyugszik a Vénusz a Naphoz képest. Azok, akiknek nagyon jó a látása, megpróbálhatják a nappali vagy napnyugta-közeli égen felbontani, apró ívdarabnak látni a Vénuszt. Jelenlegi, 45”-es mérete a legjobb szeműeknek ezt már lehetővé teszi.

De ez még nem minden, hiszen december 10-én is különleges látványban lehet részünk. Különleges bolgyóegyüttállást lehet majd felfedezni az égen, amint a Hold, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz katonás rendben sorakoznak, a mi legnagyobb örömünkre. A legjobb időpont, koraeste, kicsivel a teljes sötétedés előtt lesz és a déli-délnyugati égbolt felé kell tekintenünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában