emlék

2021.12.03. 14:28

Most már tábla is bizonyítja, hogy Esztergomban járt Kossuth Lajos

December 2-án írta ki Facebook- posztban Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, hogy visszahelyezték Kossuth Lajos emléktábláját a Fürdő Szálló falára.

P. O. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A fém dombormű, mely a város egykori művész polihisztorának, Martsa Istvánnak alkotása, annak felidézésére készült egykor, hogy emlékeztessen Kossuth esztergomi útjára. Az 1848-49-es szabadságharc elsőszámú alakja toborzó körútja alkalmával Esztergomban is megállt. Kossuth a fáradságos nap után a Fürdő Szállóban pihent meg.

Visszakerült a tábla a Szálló falára (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

A táblát olvasva a hotel későbbi, 20. századi vendégei joggal érezhették különleges helyszínnek szállásukat, az ott kapott kényelmet és kiszolgálást, hiszen ugyanott töltötték pihenésüket, ahol egykor Kossuth. A tábla a rendszerváltás után, az épület állagromlása idején került le, hogy egy meglehetősen hosszú idő után Bajcsy-Zsilinszky utcai homlokzatra visszakerüljön. Oda, ahol a forradalom emlékünnepén koszorúkat szoktak volt elhelyezni. Mint megírtuk, a Fürdő Szállót sok hányattatott év után felújítják, a tervek szerint 2022 őszén, tanszállodaként nyílik meg újra.

Nézzétek meg galériánkat is a Fürdő Szálló múltjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában