Helyi közélet

2021.12.10. 14:40

Milyen legyen a kultúra Tatabányán? – szakemberek járták körül a kérdést az Agorában

Az Agora Fórum egy pályázatnak köszönhetően tovább dolgozhat a városban működő különböző szervetek közreműködésével.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotós: Novotni Ákos

Az Agora Fórumot, amely 2013 óta működik, a Helyi Akció Csoport pályázatának köszönhetően sikerült a közelmúltban megújítani. Három találkozót szervezett a Vértes Agorája a városban működő közösségi, kulturális és civil szervetek közreműködésével, ma már harmincöt tatabányai szervezet működik. A folyamat progamindító-tervező után adat- és helyzetelemző, majd záró-szintetizáló workshopot tartalmazott.

Három találkozót szervezett a Vértes Agorája a városban működő közösségi, kulturális és civil szervezetekkel (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Az első alkalommal a szervezetek képviselői aláírták a küldetésnyilatkozatot, majd megkezdődött a kérdőív elvi és tartalmi területeit meghatározó munka, a közös gondolkodás, valamint a szervezetek egyedi igényeinek megfogalmazása. A javaslatok alapján állították össze a kérdőívet, amelyet később véleményezhettek.

A végleges változat október első napján készült el, s ezt követően juttatták el a célközönséghez. Ezernél is több tatabányai töltötte ki és juttatta el az Agorához. Az egy hónapos adatfelvétel után megkezdődött a gyors elemzés, s készült egy kiadvány. Ennek tartalmát ismertették a második összejövetelen. 

Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Az utolsó találkozóra elkészült a szövegezés végső változata Milyen legyen a kultúra Tatabányán? címmel, amelyben szerepelnek a kérdőíves felmérés alapján készült megállapítások és következtetések is. A kerekasztal szervezetei röviden bemutatkoztak, s ismertették a felmérés eredményeire alapozott jövőbeli elképzeléseiket. Itt mutatták be, miként látják a tatabányaiak kultúrafogyasztási szokásait, és ezt a járvány milyen irányban változtatta meg.

A fórum végén Seffer Edina és Salamon Hugó az Agora részéről kiemelte: a projektnek köszönhetően a közművelődés, a közösségi élet, a kultúraközvetítés területén tevékenykedő szakemberek kezébe olyan adatok kerültek, amelyek újszerű és dinamikus stratégia kidolgozását teszik lehetővé. 

Már a 65 évnél idősebbek közül is sokan a közösségi oldalakról tájékozódnak.

A kérdőíves felmérés összesítését tartalmazó kiadvány általános megállapításokat is tartalmaz. Ilyen például, hogy a válaszadók a vírus utáni időszakban is igényt tartanak a kulturális élményekre, s látogatják a programokat. A többség közösségi oldalakról jut információhoz.

Második leg­gyakoribb tájékozódási forma a plakát, s még mindig sokan lapozgatják a programfüzeteket, újságokat, s hallgatják a rádiót, ha kulturális elfoglaltságot keresnek maguknak. Sokan, 64 százalékos arányban, elégedettek a válaszadók a járvány előtti kulturális kínálattal.

Ebben az időszakban a leglátogatottabb intézmény az Agora, a Jászai Mari Színház, Népház és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár volt. A művelődési házak közül pedig a Puskin. Ez az arány az újranyitás után sem változott. A válaszadók nagy többsége a színházat, a könnyűzenei programokat, a filmvetítést, fesztiválokat és hagyományőrző eseményeket helyezte előtérbe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában