Tűzvihar

2021.12.08. 11:25

Kóbor János imádta Tatát - titkos megfigyelők voltak az Omega tatabányai koncertjén

Az Omega egyik legnagyobb megyei rajongója, már óvodás korától, a tatai Lobenwein György. A régi koncertekről, ezek szervezéséről mesélt, és arról, hogyan értesült Mecky halálhíréről.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Hétfő délelőtt negyed 12 tájban az Omega együttes Facebook oldalán az alábbi bejegyzés jelent meg: „Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.”

 Mecky, a közönségbűvölő rocklegenda jelenség volt a színpadon (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Most már biztos, hogy soha nem lesz több Omega-koncert. Az alapító tag, Benkő László és az öt évvel később csatlakozó Mihály Tamás halála után kétségessé vált, hogy közönség elé lép-e a legendás magyar együttes, de maga Kóbor János mondta, hogy a közönség szeretete továbblendítheti a zenészeket a gyászon.

Olyan Omega viszont, ahol nem Mecky áll a mikrofon mögött, nem létezik. Nemrég születésnapi turnéra, néhány hete még televíziós felvételre készült a 78 éves zenészlegenda, de már nem jutott el a stúdióba. A hírek szerint Covid-fertőzés miatt került kórházba.

 Lobenwein György és Kóbor János baráti viszonyban voltak (Fotó: beküldött)

– Véget ért a megnyújtott fiatalságunk. Ez jutott az eszembe, amikor értesültem Kóbor János, Mecky haláláról. A több nemzedéket a soraiban tudó rajongóknak az Omega adta életérzésben benne volt a fiatalság. Ha a Gyöngyhajú lány dallamát meghallod ezredjére is, megjelenik a testeden a libabőr, bepárásodik a szemed – emlékszik vissza Lobenwein György.

– Egy korszak véget ért azzal, hogy Mecky is eltávozott. Az Omegának brutális mélyütést jelentett tavaly Benkő László és Mihály Tamás halála. A rajongók és a megmaradt tagok szerették volna 2022-ben a 60 éves jubileumot megünnepelni, kész terveik voltak. Szegényebb lesz a hazai és az európai könnyűzene a műfaj dinójának és etalonjának számító Omega nélkül – összegez a szervező.

 Lobenwein György a megyei régi koncertekről, ezek szervezéséről mesélt (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Óvodás korában Tatabánya-Felsőgallán a Szent István úton már a mellettem lakó szomszéd egyetemista fiúk Omega-dalokat hallgattak a szokásos hétvégi bulikon. Ezek tetőpontja már akkor is a Gyöngyhajú lány és a Petróleumlámpa volt. A Tízezer lépés dalszövegét tanulta meg Gyuri először kívülről. Az írást és olvasást nagycsoportos óvodás fejjel tanulta az Omega dalszövegei révén.

– Frank László és Galgóczi Tamás barátaim voltak a mentorok ebben, akikkel később, immár felnőtt fejjel bejártuk az összes hazai koncerthelyszínt, legyen az megyeszékhely vagy patinás dóm, esetleg protestáns templom az Omega Oratórium bemutatása során. Külföldön Németország, Svájc, Lengyelország, Csehország , Szlovákia, Erdély is gyakori célpont volt. Hűséges rajongótáboruk mindenhová elkísérte őket, megyénkből Tatáról mellettem többek között Koronczi Kori és testvére, István is – fogalmaz Lobenwein György.

 Kóbor János Presser Gáborral beszélget Benkő László temetésén (Fotó: Kovács Attila / MTI)

A pontos számot nem tudja megmondani, de több százra tehető azoknak a koncerteknek a száma, amelyeken részt vett. A Népstadionban – ma Puskás Ferenc stadion – négyszer léptek fel telt ház előtt, grandiózus méretüknél és fantasztikus hangulatuknál fogva ezek kiemelkednek a sorból.

Megyénket kiemelten szerette a két alapító tag, Kóbor János és Benkő László. Elmondták többször személyesen is Lobenwein Györgynek, hogy Tata a szívük csücske. Az Angolparkban a Szabadtéri Színpadot imádták, lenyűgöző koncerthelyszínnek találták.

Tatabánya is fontos szerepet játszott az életükben. 1974-ben a nyugatnémet hanglemezkiadó, a híres Bellaphon cég képviselői útban Budapest felé inkognitóban megálltak a bányászvárosban és beültek az Omega koncertjére a Népházba. Kétely nem maradt bennük, igaz, előtte sem volt, évek óta tesztelték a közép-európai piacot. Az Omega lett a kiválasztott zenekar – másnap aláírta az ötéves, exkluzív lemezszerződést a Bellaphon az Omegával.

 A tatai Angolparkban, a Szabadtéri színpadon telt ház előtt lépett fel az Omega 2019-ben (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

– Három rendezvényt emelnék ki, ami a megyénkhez köthető – emlékezik Gyuri. – Tatabányán 2012-ben a Földi Imre sportcsarnokban az Omega 50. évfordulós jubileumi előadása. Ezzel sikerült „kiütni” Győrt és Székesfehérvárt a turnéállomások közül, mivel a város vezetése is felkarolta az eseményt. A Földi Imre Sportcsarnokban ennyi néző még sohasem volt jelen, mint ezen a koncerten. Tatán a Szabadtéri Színpad rekonstrukciója 2014-ben ért véget, a nyitó koncertet az Omega adta, szintén közönségrekorddal. Ezt a nézőcsúcsot 2019-ben felülmúlták a Tűzvihar című európai turnéjuk tatai állomásán. Nagy megtiszteltetés volt mindhárom megyei eseményt megszervezni a sajtófogadástól a marketingmunkán át a koncert lebonyolításáig. Olyan élményekkel lehettem gazdagabb, amelyekről korábban csak álmodni mertem – mondta Lobenwein György.

Az Omega-produkciókhoz tartozni kiváltságos érzést jelentett, nem csak a vendégművésznek, a fényt és hangot adó roadnak, hanem szervezőként is a legjobb tudását, szívét-lelkét igyekezett beleadni a tatai rajongó. Ha hívták, ha valamiért őt találták alkalmasnak erre a munkára, mindig büszkeséggel töltötte el, ha a produkcióhoz tartozhatott a szervezői oldalon.

– Ne feledjük, hogy az Omega a legek együttese volt bel- és külföldön egyaránt – teszi hozzá Lobenwein György. – Itt a középszerűség már kudarcnak számított, tőlük mindenki mindenhol a legtöbbet várta, élményben, zenében, látványban. A név és a hírnév kötelezte őket és minket, a szervezőket is.

Elindult a Csillagok útján Mecky, hogy megtegye az első Tízezer lépést. Biztosan találkozik Lénával, a Gyöngyhajú lánnyal és a Régi csibészekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában