Környezetvédelem

2021.12.10. 08:40

Klímatudatosságból ötös: versenyen bizonyítottak a tatabányai és térségi iskolások

A Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület már 11. alkalommal hívta környezetismereti versenyre a tatabányai és térségi általános iskolásokat.

R. V.

Az első helyen végzett csapat Ácsi Gizella felkészítő pedagógussal és Boda Andrásné elnökkel

Forrás: Tatabányai Klímakör

Harmincegy, 3-3 versenyzőből álló csapat indult azon a környezetismereti versenyen, amelyet már hagyományos módon szervezett meg a Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület.  A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt a döntő a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is online zajlott.

A szervezők ezzel kapcsolatban sajnálatukat kifejezve elmondták, a személyes találkozások, beszélgetések így elmaradnak, pedig ezek mindenkinek hasznosak voltak az eddigi megmérettetések során.  A döntőbe, azaz a legjobb 10 közé nem csak tatabányai, de térségi iskolák csapatai is bekerültek: a3. helyezést a Tarjáni Német Nemzetiségi Iskola tanulói, a Labofa csapat érte el, 2. helyen a szintén tarjáni Buck, az ugró nyúl csapata végzett, az aranyérmet pedig a Hermann Ottó Általános Iskola csapata, a Herman ördögei vitték haza. 

Boda Andrásné, az Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület elnöke megköszönte a csapatoknak és a felkészítő tanároknak a részvételt, valamint örömét fejezte ki, hogy ekkora érdeklődést és tudást mutató tanulókkal találkozhattak, akik a közvetlen és a tágabb környezetükre is odafigyelnek, követik a környezetre vonatkozó előírásokat. Hozzátette: a gyerekek olyan jelenségekkel vannak tisztában, mint az új energiabesorolás, mely a nap mint nap használatos elektromos berendezéseket osztályozza, tudják, mi az úgynevezett vízlábnyom fogalma, és képben vannak a Glassgow-ban tartott a világméretű klímakonferenciák eredményeivel. 

Az egyesület elnöke azt is kiemelte: a „Mikor és hol, illetve kinek kell elkezdeni megismertetni az emberekkel a keletkezett hulladék sorsát, hatását a természetre és a lehetséges hulladék keletkezési megoldásokat, a megelőzést?” kérdésre minden csapat egységesen a következő választ adta:

„Otthon a családban, kicsike korban, mindent megbeszélve, majd az oviban, az iskolákban, de mindig a családdal megbeszélve!” 

A döntősök az egyesület támogatóinak értékes ajándékai mellett oklevélnek és papír-, írószerre beváltható ajándékutalványoknak örülhettek, amelyekkel a szervezők a tanulásokhoz szükséges eszközök beszerzését szerették volna segíteni.

A Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület 2009-ben alakult, célja a klímaváltozás kialakulásának, hatásának, veszélyeinek minél szélesebb körben való megismertetése. Tevékenységük során szeretnék az emberek figyelmét a megőrizhető életformára irányítani, valamint rávilágítani a természeti kincsek, az élővilág pusztulására. A helyi közösség figyelmének felhívása során szeretnék tisztázni a témában előforduló legfontosabb kérdéseket, felkészíteni a lakosságot a katasztrofális helyzetekre, az időjárás szélsőségessé válására, valamint a szolgáltatói ellátások bizonytalanságára.

Az első helyen végzett csapat Ácsi Gizella felkészítő pedagógussal és Boda Andrásné elnökkel 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában