Ünnepek

2021.12.17. 14:00

Karácsony alkalmából hemzsegnek a pontyok és a harcsák a tatai várárokban

A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekedett. Ám a pikkelyesek fogyasztása továbbra is leginkább a karácsonyi időszakra koncentrálódik.

Petrik József

Vörös Ferenc a vízben a halakkal vesződik, amíg Wittner Ferenc a hálót feszíti a partról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Közeledik a karácsony. Ez idő tájt még az is szatyrot ragad, hogy halat vásároljon, aki jóformán egész évben legfeljebb a Balatonon ropogtat sült keszeget. De halat tudatosan érdemes vásárolni, és így lehetőleg hazai nevelésű édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. 

A tatai vár tövében, az úgynevezett várárokban lévő elárusító helyen a magyar halhoz annyira ragaszkodnak, hogy az élő halak mindegyike nemhogy hazai, hanem Tatán „termett”. Erre a tényre a helyszínen az egyik eladó, az Aranyponty Halászati Zrt. alkalmazottja, Vörös Ferenc hívta fel a figyelmet. A zrt. egyébként mint szakmai partner szorosan együttműködik a Tatai Öreg-tó Halászati Kft.-vel. 

– Élő halként pontyot és szürke harcsát árusítunk – jegyezte meg az eladó. – Mélyhűtve afrikai harcsafilét és egész süllőt, tisztítva. De előrendelést követően tisztított pontyot, harcsát és kárászt is lehet nálunk venni. 

Az Öreg-tó Halászati Kft. munkatársa, Wittner Ferenc arról beszélt, hogy 50–60 dekás pontyokat nevelnek fel a tóban két-három kilósra. 

– Na, azokból a kétnyarasokból kell ilyeneket csinálni – mutatott Ferenc a kádban lubickoló, méretes potykákra. – Egyelőre még mérsékelt az érdeklődés, de úgy számoljuk, pénteken már beindulnak az eladások. Eddig naponta úgy egy mázsa halat értékesítettünk, ez azonban hamarosan felugorhat három-négy mázsára. 

Lubickolnak a halak a tatai vár aljában

Forrás: Szőts István

Aztán a két Ferenc nekiindult a tó sarkába összehúzott, merítőhálóra váró, fickándozó haleldorádónak. Vörös Ferenc talpig gumiruhában gázolt a négy-öt Celsius-fokos vízben. A pontyok még úgy-ahogy elviselték a macerálást, ám a harcsák Ferencet alaposan lefröcskölve fejezték ki vegzálásuk miatti nemtetszésüket. Végül azonban minden kopoltyús megadta magát, és elterült a kosárban... 

Kovács Zoltán, a kft. halászati őre, a várárok gondnoka kiemelte, csak egészségügyileg ellenőrzött, árukísérő dokumentummal ellátott áru kerül itt forgalomba. 

Időközben még egy Ferenc érkezett, Barna Ferenc Tatabányáról, aki amurt szeretett volna karácsonyra. Az most nem volt. Azért a hoppon maradt vevő megnyugtatott, minden fajta halat kedvel a család. 

A kínálat Az élő ponty kilója 1300 forint, mérete 1,8–3,5 kilo­gramm között változik. A harcsák 2–8 kilósak, és 3400 forint az áruk. Mivel meglehetősen elkényelmesedtünk, vagy sokan nem is tudnak halat pucolni, így megnőtt a kereslet a mélyhűtött, konyhakész kopoltyúsok iránt. Ilyen az afrikaiharcsa-filé kilónként 3500 forintért, a tisztított, egész süllő kilójáért 4200 forintot kérnek a várárokban. De a süllőn kívül pontyot, kárászt és harcsát is lehet tisztított állapotban venni, de azokat csak előrendelés alapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában